Ugrás a tartalomra

Nagy-Britannia: egyre több zsidó költözne Izraelbe a háború kitörése óta

Öt év után először újra megtartották az Alija Kiállítást Londonban.

Illusztráció - francia zsidó család érkezik Izraaelbe. - Kép forrása: ICEJ

A gázai háború kezdete óta 40 százalékkal nőtt a Nagy-Britanniából Izraelbe érkező új bevándorlók száma.


Miközben a zsidók világszerte a növekvő antiszemitizmussal és a jövőre vonatkozó bizonytalansággal küzdenek, Londonban vasárnap tartották meg öt év elteltével először újra az Alija Kiállítást.

A vásáron a brit zsidó közösség több száz tagja vett részt, és a résztvevők az izraeli képviselők által nyújtott széles körű tájékoztatást kaptak a bevándorlás lehetőségéről és az Izraelbe való beilleszkedéshez nyújtott segítségről.

Az eseményen részt vett Ofir Sofer alijáh és integrációs miniszter, Tzipi Hotovely, Izrael brit nagykövete és a Zsidó Ügynökség képviselői.

Sofer köszöntötte a vendégeket:

"A háború kitörése után megnőtt az érdeklődés az Izraelbe való bevándorlás iránt, és öt év után először rendezzük meg ezt a vásárt itt Londonban. Örömmel találkoztam sok olyan zsidóval, akik szolidaritásból és a háború alatt az országnak nyújtott támogatásuk kifejezésére irányuló vágyból kívánnak Izrael államba bevándorolni"."

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Izrael igyekszik támogatást nyújtani az új bevándorlóknak:

"Azon dolgozunk, hogy a lehető legjobban ösztönözzük a bevándorlást és a potenciális bevándorlók befogadását a héber nyelv tanulására irányuló programokkal, a Negevben és Galileában nyújtott albérleti támogatással, a munkaközvetítéssel és a diákoknak szóló programokkal".


A Zsidó Ügynökség elnöke, Doron Almog vezérőrnagy is felszólalt:

"A szolidaritás és az Izrael iránti szeretet a fő mozgatórugója a brit zsidók bevándorlásának, akik aggodalmukat és büszkeségüket fejezik ki Izrael Állam iránt ezekben a nehéz napokban. Az Egyesült Királysághoz hasonlóan a világ más országaiban is növekszik a bevándorlási ügyek megnyitása. Tárt karokkal kell fogadnunk az új bevándorlókat, lehetővé kell tennünk számukra, hogy beilleszkedjenek Izraelbe, és sikeresen alkalmazkodjanak ezekben a nehéz időkben."

A Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadásai és az azt követő gázai izraeli hadművelet óta a Nagy-Britanniából Izraelbe bevándorlók száma 40 százalékkal nőtt 2024 eleje óta.

A Nagy-Britanniából érkező új bevándorlók között szerepelnek a fiatal gyermekes családok, az izraeli hadseregbe szolgálni szándékozó fiatalok és az idősek is. Ennek következtében megnőtt az alija iránti kereslet, és a háború kitörése óta rekordszámú alija dossziét nyitottak, amely a bevándorlás iránti nagyobb érdeklődést jelzi.


(Jpost)

Legfrissebb