Ugrás a tartalomra

Mit jelent az új ítélet? - Az abortuszklinikák negyede bezárhat, rekordmennyiségű államban lesz illegális az abortusz

Nem minden időzített tilalom lép azonnal életbe, de az abortusz hamarosan több mint egy tucat államban illegális lesz.

Illusztráció: Hit Rádió grafika

Az abortuszpolitika mostantól az államok kezében van, miután a Legfelsőbb Bíróság pénteken döntést hozott és felülírta a Roe kontra Wade ügyet. De akár hónapokig is eltarthat, amíg az összes jogi manőver befejeződik, és  pontosabb képet kapunk arról, hogy hol legális az abortusz – mondta Greer Donley, a Pittsburgh-i Egyetem jogi karának reproduktív egészségügyi ellátásra szakosodott professzora a Politiconak. Az ítélet azután érkezett, hogy a becslések szerint közel egymillió babát abortáltak az Egyesült Államokban 2020 során.

A halálklinikák sorsa

Az előrejelzések szerint a Roe megdőlése 202 abortuszklinika bezárásához vezet majd, és így az Egyesült Államokban az abortuszt nyilvánosan hirdető létesítmények 26 százaléka kerülne bezárásra - ez derült ki az Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH) tanulmányából. Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, a tanulmány 790 olyan abortuszt végző intézményt elemzett, amelyek nyilvánosan hirdették szolgáltatásaikat, és 2021-ben nyitottak meg. Ez egy komoly és dinamikus ugrás az azt megelőző évhez képest a klinikák számát tekintve, de a kutatás előrejelzései szerint ez nagyon gyorsan és meghatározó mértékben irányt válthat.

Illegális az abortusz hat államban

Hat államban illegális lett az abortusz. Oklahomában május óta tiltott, Dél-Dakotában, Louisianában és Kentuckyban azonnal tiltva lett, Missouri főállamügyésze szinte azonnal törvénybe iktatta a tiltó törvényt az ítélethirdetés után, Texas esetében pedig az ítélethozatalt követően 30 nap múlva teljesen tiltva lesz az abortusz, addig pedig az állam hat hetes tiltóhatára marad életben.

Időzített törvények

Az úgynevezett triggertörvényekkel, azaz időzített törvényekkel rendelkező államok többsége megköveteli a főügyésztől, kormányzótól vagy törvényhozótól, hogy igazolja az ítéletet és ez akár 30 napos késleltetést is jelenthet a hatálybalépés előtt, vagy mindkettőt. Missouri főállamügyésze rekordsebesség alatt írta ezt alá, így abban az államban már tiltott az abortusz.

Más államokban valószínűleg bírósági eljárásra lesz szükség annak eldöntésére, hogy az államokban a Roe előtti abortusztilalmak hatályba léphetnek-e, vagy feloldhatók-e az eljáráshoz való hozzáférést korlátozó törvények. A folyamat a jogi szakértők szerint hetektől hónapokig tarthat.

A különböző időzített törvényekkel rendelkező 13 állam különböző kivételekkel rendelkezik a majdnem teljes tilalom alól. Bár mindegyik lehetővé teszi az abortuszt a várandós személy életének megmentésére, csak öt tartalmaz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén.

A republikánus louisianai főügyész, Jeff Landry a Twitteren jelentette be, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt érvényben lépett az abortusz tilalmáról szóló louisianai törvény, hétfőn azonban a Center for Reproductive Rights abortuszpárti csoport arról számolt be a Twitteren, hogy Louisiana tilalmát az állam egyik bírósága blokkolta a korábban benyújtott keresetünkre válaszul, ezért „Louisiana államban újraindult az abortuszkezelés.”

Ahol a Roe előtti abortusztilalmak újra életbe léphetnek

Például Wisconsinban az abortuszjogok szószólói úgy vélik, hogy az állam Roe előtti tilalma valószínűleg arra kényszeríti majd az abortuszszolgáltatókat, hogy bezárják az ajtókat az elévülés körüli jogi bizonytalanság miatt, jóllehet Josh Kaul demokrata főügyész, aki idén újraválasztásra indul. , kijelentette, hogy nem fogja betartatni az állami törvényt, és sürgette a helyi ügyészeket, hogy tegyék ugyanezt. Az abortuszjog ellenzői az államban is jogi kihívásokra számítanak.

Mindkét oldal jogvédői azonnali jogi lépésekre számítanak azokban az államokban, ahol a Roe előtti törvényeket vagy más, az életképességet megelőző abortuszhoz való hozzáférést korlátozó törvényeket a szövetségi bíróságok blokkolták. Georgia, Ohio, Dél-Karolina és Iowa államban törvény tiltja az abortuszt, ha a magzati szívverést észlelik, körülbelül hat hétig, de ezeket a törvényeket a Roe alatt működő bírák megtiltották.

„Minden törvényünknek ártatlan életeket kell védenie”

– mondta Denise Harle, az Alliance Defending Freedom's Center for Life vezető jogtanácsosa és igazgatója.

„Ha az Roe-t megsemmisítik, az állam Roe előtti törvénye ellen hozott, Roe-n alapuló végzés többé nem érvényes. Ha ezeket a végzéseket feloldják, a törvény végrehajtható.”

-fejtette ki.

Legális marad rengeteg államban az abortusz

Az abortusz legális marad a fennmaradó 27 államban, bár a törvények ezekben az államokban sem egységesek.

A spektrum egyik végén Colorado, New Jersey, Oregon és Delaware áll, az a négy állam, amely védi az abortuszhoz való jogot a terhesség alatt. A másik Florida, ahol a tervek szerint júliusban lép életbe a 15 hetes tilalom, és ahol a bírósági lépések visszavonhatják az állam alkotmányos abortuszvédelmét, valamint Indiana, ahol 100 republikánus törvényhozó felszólította Eric Holcomb kormányzót, hogy hívjon össze különleges törvényhozási ülésszakot az abortuszról.

Reakciók

A kiszivárgott véleménytervezet már durva reakciókat váltott ki az abortuszpárti közösségekből, sok esetben agresszív és törvénysértő reakciókat.

Gyújtogatás és gyilkossági kísérlet is fellelhető azon a listán, amelyekkel ellenkeztek az ún. "választáspártiak" a tevrezet ellen, ezekről az alábbi linkre kattintva találsz több bejegyzést:

Több multicég továbbá jelentette, többek között az Amazon is, hogy finanszíroznák alkalmazottaik külföldi abortuszát a szigorítások esetén. A Disney az ítélethirdetés után jelezte ugyanezt.

Az ítélet kihirdetése után elszabadult a pokol az abortuszpártiak körében, olyannyira, hogy meghirdették a "Düh Éjszakáját" és a nagyvárosoknak komoly előkészületeket kellett tenni a tomboló tömegre készülve. A hatóságok információi szerint a veszélytetett célpontok között anyákat segítő krízisterhességi központok vannak és "olyan épületek, amelyek ideológiai okokból célpontok lehetnek" a választáspárti csőcselék számára. Barack Obama tüntetésre szólította fel az embereket, Donald Trump pedig Isten döntéseként jellemezte az ítéletet.

(Politico, Christian Post)

(Az államok szabályozásai változhatnak - cikkünk utoljára frissítve: 2022. 06. 28 14:48)

Legfrissebb