Ugrás a tartalomra

Miért ünnepelték meg a Ramadánt a keresztény templomokban? - Tárik Meszár, Morvay Péter

A Világnézet című műsorunkban Tárik Meszárral és Morvay Péterrel beszélgettünk.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, valamint Morvay Péter, a Hetek lapszerkesztője, beszélt Európa jövőjéről és a bevándorlás által okozott társadalmi, kulturális kihívásokról.

Kulturális és vallási összeütközések:
Megemlíti, hogy a radikális eszmék és az antiszemita tüntetések aggodalomra adnak okot, különösen az izrael-ellenes megmozdulások miatt.

"Nagyon sok izrael ellenes tüntetés vette kezdetét október 7-e óta, és ott tényleg elhangzanak a rigmusok, ahol a zsidó államot szídják, horogkereszteket hordoznak körbe."

- részletezte Tárik Meszár.

Politikai és társadalmi következmények:
A műsorban Meszár a nyugat-európai társadalmakban rejlő kihívásokról is beszélt, beleértve a radikális nézetek terjedését és a politikai döntéshozatalra gyakorolt hatást.

"Az ilyen radikális eszmék terjedésének csak úgy lehetne véget venni, ha radikális eszközöket vetnének be."

- fejtette ki.

Európa jövője és a bevándorlás hatása:
Morvay Péter a Strasbourgban tett látogatása során megfigyelte, hogy az európai kulturális örökség fenntartása egyre nehezebbé válik a bevándorlók integrációjának kihívásai miatt.

"Tehát, hogy egy ilyen öröksége rendelkező városban, akik érkeztek Észak-Afrikából, közel-keletről, bevándorlók, túlnyomó többségükben, semmiféle törekvést nem lehetett felfedezni, hogy ők ehhez kapcsolódni szeretnének, számukra bármit is jelentene."

- mondta Morvay Péter.

A radikalizmus és az európai társadalmi feszültségek
Morvay arra figyelmeztet, hogy az európai társadalmaknak fel kell készülniük a radikalizmus növekedésére, amely már jelentős társadalmi feszültségeket okozott, és ami a jövőben további problémákat is előidézhet.

"Van egy meg félemlített társadalom. Kérdés, hogy lesz-e az európaiakban még annyi kurázsi, mint volt az elődökben."

- fejtette ki Morvay Péter.

Legfrissebb