Ugrás a tartalomra

Miért tartanak Jordániában hadgyakorlatot? - Kaiser Ferenc

A Világnézet című műsorunkban Kaiser Ferenccel beszélgettünk.

A Hit Rádió Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, az NKE docense volt a vendégünk, akivel a közel-keleti helyzetről és a jordániai hadgyakorlatról kérdeztünk.

Jordániai hadgyakorlat
A Jordániában tartott nemzetközi hadgyakorlat évente megrendezésre kerül, de a mostani helyzet fényében ennél jóval többet jelent. Ez a gyakorlat szakértőnk szerint a nemzetközi diplomácia és a regionális biztonsági erőfeszítések sikerét tükrözi.

"Jordániában 33 ország részvételével kezdődött hadgyakorlat, az Egyesült Államok támogatásával részvételével, most vasárnap."

- mondta Kaiser Ferenc.

Közel-keleti konfliktusok
A közel-keleti konfliktusokban, különösen az Izrael körüli feszültségekben, Jordániának Kaiser szerint különösen óvatosnak kell lennie saját érdekeinek védelmében.

"Nagyon nehéz helyzetben vannak azért az arab országok ebben a konfliktusban, mert nyilvánvaló, hogy óriási nyomás hárul rájuk a saját közvéleményük részéről."

- fejtette ki.

Hamász felelőssége a palesztin áldozatok számával kapcsolatban
Kaiser Ferenc szerint, a Hamász jelentős mértékben felelős a palesztin áldozatok magas számáért, mivel tudatosan használja a civil lakosságot élő pajzsként. Ez a stratégia elmondása szerint növeli a civil veszteségek számát.

"Maga Hamasz nagyságrendileg legalább annyira felelős a palesztinok haláláért, mint az izraeli haderő, hiszen a terrorszervezet tudatosan használja a palesztin lakosságot élő pajzsnak."

-részletezte.

Legfrissebb