Ugrás a tartalomra

Michigani Egyetem: nem hajtunk térdet az eltörléskultúra előtt

Nyilatkozatot adtak ki az egyetem szólásszabadság-politikájáról.

Kép forrása: Wildpixel / Getty Images

A szólásszabadság a Michigani Egyetem egyik alapértéke - közölték kedden az egyetem illetékesei az mlive.com beszámolói szerint.

A michigani Ann Arbor-i campusra összehívott rendkívüli ülésen aktualizálták és megerősítették az egyetem szólásszabadság-politikáját.

"Az egyetem célja, hogy elősegítse a nyílt kutatást és a vitakultúra szellemét, és nem térdel le az eltörlés kultúra előtt"

- mondta Mark Bernstein régens.

"Ezek az alapelvek egyértelműen kijelentik, hogy az eltörléskultúra halott a Michigani Egyetemen"

- mondta Bernstein.

A nyilatkozat megerősíti a felszólalók védelmét, beleértve a beszédet vagy előadást megzavarni próbáló nézőkkel szembeni védelmet is. A tisztviselők arra is törekszenek, hogy nyilvános fórumokat biztosítsanak az ellentétes vagy ellentmondásos álláspontok kritizálására.

"Elismerjük, hogy a szabad beszéd és véleménynyilvánítás sértő lehet"

- olvasható a nyilatkozatban.

"Akadémiai közösségünk minden tagjának számolnia kell azzal, hogy szembesülnie kell a sajátjától eltérő gondolatokkal, bármilyen kellemetlenek is legyenek ezek a találkozások. Nem minden gondolat egyforma értékű. Éppen ezért kell őket intenzív vizsgálatnak és átgondolt vitának alávetni"

-emelik ki a nyilatkozatban.

"Az egyetemen belüli párbeszéd egyik korlátja a törvényt vagy egyetemi szabályzatot sértő beszéd, például a célzott beszéd, amely zaklatásnak, rágalmazásnak, diszkriminációnak, zaklatásnak, erőszaknak vagy fenyegetésnek minősül"

- mondta Denise Ilitch régens.

A döntést többnyire az egyetemen demonstráló izrael-ellenes tüntetők nyomására hozta meg a vezetőség, amiért azzal vádolták a vezetőséget, hogy korlátozzák őket szabad vélemény-nyilvánításban.

Több régens is nyilatkozott a jóváhagyó szavazás előtt. Ron Weiser régens hangsúlyozta, hogy a szabályzat nem teszi lehetővé, hogy a tüntetők megzavarják az előadásokat.

"Az embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy meghallgassák, ha akarják, és azoknak, akik nem akarják meghallgatni, nem kötelességük"

- mondta.

Weiser, a michigani GOP egykori társelnöke azt is hangsúlyozta, hogy a szabályzat a konzervatív eszmékkel való foglalkozásra hívja fel a figyelmet.

Jordan Acker régens azt is tisztázta, hogy a szólásszabadság az egyetemen nem azt jelenti, hogy "amíg az utolsó náci is szót nem kapott".

Legfrissebb