Ugrás a tartalomra

MI segítségével előre jelezhetik a bűncselekményeket ?

De mi a helyzet a személyes adatainkkal?

Mesterséges intelligencia segítségével előre tudják jelezni a bűncselekményeket. - Kép forrása: vecstock/Freepik

Egy technológiai vállalat kijelentette, hogy képes a mesterséges intelligencia segítségével előre jelezni a bűncselekményeket, azonban éppen ezért adatvédelmi perben áll a Meta-val, amely ki akarja tiltani a közösségi platformról - írja a Fox News.

A New York-i és a Los Angeles-i rendőrség, az Egyesült Államok két legnagyobb rendőri szerve is szerepel azon bűnüldöző szervek egyre növekvő listáján amelyek az Egyesült Államokban és világszerte szerződést kötöttek a Voyager Labs-szel.

A New York-i rendőrség 2018-ban közel 9 millió dolláros szerződésben állapodott meg a Voyager Labs-szel, amely a Surveillance Technology Oversight Project (STOP) által megszerzett dokumentumok szerint azt állítja, hogy képes a mesterséges intelligencia segítségével előre jelezni a bűncselekményeket- számolt be a The Guardian.


A cég állításai szerint világelső a mesterséges intelligencia alapú analitikai vizsgálatok területén, mivel képes arra, hogy az internetet minden szemszögből átfésülje, beleértve a közösségi médiát és a Dark Webet is, és olyan információkat gyűjtsön, amelynek köszönhetően feltárja a potenciális kockázatokat, és előre jelzi a jövőbeli bűncselekményeket.

A szoftver működésének részleteiről közzétett ábra - Kép forrása: Voyager Labs

A New York-i rendőrség szóvivője a The Guardiannak elmondta, hogy a bűnözők egyre gyakrabban használják a közösségi médiát.

"A Voyager segít az áldozattá válás megelőzésében, és az elkövetők elfogásában"

- emelte ki a szóvivő.

William Colston, a Voyager Labs szóvivője a Fox News Digitalnak elmondta, hogy nem tud konkrét esetekbe bocsátkozni, hogy hogyan és mikor használták a cég mesterséges intelligenciáját, de azt mondta, hogy "nagyon büszkék" arra, hogy gyermekkereskedő bandákat buktattak le és terrorizmus ellen küzdöttek.

Eközben a STOP, a magánélet védelmét szolgáló nonprofit szervezet kommunikációs igazgatója, Will Owen a Voyager Labs taktikáját "a stop-and-frisk új digitális formájának" nevezte, amely a fekete és latin-amerikai New York-iakat veszi célba.

"Ez invazív, riasztó, és illegálisnak kellene lennie"

- mondta Owen egy szeptember 8-i nyilatkozatában.

"Alkotmányunk megköveteli, hogy a bűnüldöző szervek engedélyt szerezzenek a polgárok átkutatása előtt, de a rendőrség és az ügyészek ehelyett csak megveszik az adatainkat"

– tette hozzá.

Facebook's transition to Meta — in 3D. 

More 3D app icons like these are coming soon. You can find my 3D work in the collection called "3D Design".
A Facebook és a Meta logója - Kép forrása: Dima Solomin / Unsplash

A Meta által a kaliforniai szövetségi bíróságon január 12-én benyújtott kereset szerint a Voyager Labs állítólag több mint 600 000 Facebook-felhasználó adatait gyűjtötte össze július és legalább 2022 szeptembere között.

A Voyager Labs "alaptalannak" nevezte a Meta által benyújtott keresetet, mivel véleményük szerint

"A bűnüldöző szervezetek világszerte használják ezt a szoftvert saját belső hírszerzési adataik, valamint más nyilvánosan elérhető információk elemzésére, hogy az emberkereskedelem, a gyermekek elleni internetes bűncselekmények (ICAC), a bandák által elkövetett erőszak, az emberölés, a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus ellen harcoljanak"

– hangsúlyozzák.

A polgári peres eljárás továbbra is a szövetségi bíróságon folyik., és egy július 26-i döntés alapján a Voyager Labs addig nem folytathatja a feltárást, míg az ügy nincs lezárva.

Legfrissebb