Ugrás a tartalomra

MI az egyházakban? - ezt gondolják az amerikai lelkészek

Vannak, akik úgy gondolják, hogy haladni kell a korral.

A képet a decrypt készítette az MI segítségével.

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben elterjed, az egyházakba való integrálása új teológiai kérdéseket vet fel, amelyre a szakértők szerint az egyházaknak fel kell készülniük.

A Barna Group a Gloo-val - az embereket a helyi gyülekezetekkel összekötő, hitalapú technológiai platformmal - és másokkal együttműködve felmérést készített hogy feltárja, mit gondolnak az egyházi vezetők a mesterséges intelligenciáról és az egyházról.

Az egyik kérdés a következő volt: 'Ön szerint Isten képes munkálkodni a mesterséges intelligencián keresztül?

"Nagyon sok lelkészt találtunk, aki szerint 'Isten munkálkodhat a mesterséges intelligencián keresztül'"

- mondta Ashley Ekmay, a Barna Group vezető kutatója.

Ekmay és partnerei remélik, hogy a felmérés segít az egyházi vezetőknek jobban tájékozódni a kortársak érzelmeiről, remélve, hogy ez arra ösztönzi majd őket, hogy egyházban is beszéljenek a mesterséges intelligencia felelős használatáról. A mesterséges intelligencia általános térnyerése a digitális világban azt jelenti, hogy ott is jelen van, ahol a legkevésbé számítanánk rá.

"(AI) mindenhol jelen van, ott van a közösségi médiában - amikor a Netflixre lépsz, ott van az otthonodban - digitális asszisztensek"

- mondta Ekmay.

Mivel a mesterséges intelligencia csendben beépül életünk szinte minden területére, az Ekmayhez hasonló kutatók szerint itt az ideje, hogy az egyház is csatlakozzon az MI-vel kapcsolatos diskurzushoz, ezért felmérik, hogyan vélekednek a keresztények a mesterséges intelligenciáról és annak egyházi használatáról.

A képen a mesterséges intelligencia prédikál egy németországi templomban. Kép forrása: Matthias Schrader/AP

A tanulmány eredményei szerint 10-ből 1 amerikai felnőtt közül használ gyakran mesterséges intelligenciát. Az egyházban az Istentiszteletre járók több mint fele úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciát nem jó használni a gyülekezetekben. A kutatás szerint ez jelentős habozást vagy szkepticizmust mutat az MI vallási kontextusban betöltött szerepével kapcsolatban.

"Nincs új a nap alatt, mondaná a Prédikátor, és Istent nem lepte meg az AI"

- mondta Brad Hill, a Gloo megoldási igazgatója.

Hill úgy látja, hogy az AI a kulcs a Gloo munkafolyamatainak átalakításához, az emberek és a helyi gyülekezetek összekapcsolásához.

"Korábban manuális folyamat révén kerestük meg a megfelelő gyülekezetet az emberek számára

- mondta Hill, aki szerint ez a folyamat az MI segítségével 3 óráról milliszekundumokra csökkent."

A Gloo mintegy 25 millió dollárt fektet be a mesterséges intelligencia egyházi bevezetésébe, beleértve a kutatást és fejlesztést is. Hill szerint a kezdeményezés képessé teszi az egyházat arra, hogy részt vegyen és felelősségteljesen navigáljon az MI területén.

Hill és Ekmay egyetértenek abban, hogy ha a gyülekezetek nem beszélnek az MI-ről, akkor itt az ideje.

"Tényleg megpróbáltuk meghívni a lelkipásztorokat egy olyan beszélgetésre, amelyet lehet, hogy akarnak, de néha nem akarnak, mert érthető, hogy az avatatlan szem számára az AI csak technológiának tűnik, és ez még egy dolog, amit meg kell tanulni"

- mondta Hill, valamint hozzátette:

"A lelkészek rendszeresen elmondják nekünk, hogy néha úgy érzik, hogy mindenkinek mindenben szakértővé kell válnia".

(CBN)

Legfrissebb