Ugrás a tartalomra

Mesterséges intelligencia dönt az embriók sorsáról?

Eugenikusnak nevezte a technológiát a egyik életvédő szervezet alelnöke.

Emberi embriókról készült mikroszkopikus felvételek - forrás: media.nature.com


Mesterséges intelligenciát kezdtek el alkalmazni a mesterséges megtermékenyítés (IVF) során, hogy kiválasszák, mely embriók bizonyulnak a legígéretesebbek.


Az EMA nevű mesterséges intelligencia-szoftver megvizsgálja az "in vitro fertilizáció" eljáráshoz létrehozott embriókat, és olyan jellemzők alapján pontozza őket, mint a genetikai rendellenességek, vagy hogy milyen eséllyel lesz sikeres a beültetésük. Az AIVF, az algoritmus mögött álló izraeli székhelyű vállalat az IVF során végzett embrióválasztási folyamat fejlesztésének tartja a technológiát.

David Prentice, a Charlotte Lozier Institute életvédő kutatószervezet tudományos ügyekért felelős alelnöke a The Christian Postnak adott hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy ez "eugenikus technológia".

"A mesterséges intelligencia program egy olyan eszköz, amelyet arra használnak, hogy kiválasszák, melyek a "jobb minőségű" embriók. Ez azt jelenti, hogy néhány emberi lényt alacsonyabb minőségűnek tekintenek, talán még el is vetnek, mert úgy gondolják, hogy nem lenne érdemes az életre

- jelentette ki Prentice.

"Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy még az "alacsony minőségűnek" ítélt embriók is, amikor esélyt kaptak az életre, normális, egészséges babaként születtek meg. A társadalomnak nem kellene az embereket minőség-ellenőrző silókra osztania, hanem minden emberi életet értékelnie és ápolnia kellene"

-tette hozzá.

Az IVF egy olyan eljárás, amelynek során női petesejteket és férfi spermiumokat egyesítenek, hogy embriókat hozzanak létre. Az így létrehozott embriók közül aztán kiválasztják a legesélyesebbeket, majd beültetik a nő méhébe. A felesleges embriókat ezután vagy kidobják, vagy lefagyasztják, amellyel kapcsolatban az életvédő szervezetek etikai aggályokat fogalmaztak meg, mivel véleményük szerint ez a nem meg született gyermekek halálát jelenti.

Dr. Daniella Gilboa embriológus, az AIVF társalapítója és vezérigazgatója - forrás: jewishbusinessnews.com


Dr. Daniella Gilboa embriológus, az AIVF társalapítója és vezérigazgatója azt állította, hogy az IVF, bár az elmúlt 50 év egyik legfontosabb orvosi fejlesztése, de mivel a sikerességi arányok nagyon alacsonyak, ezért úgy gondolja, hogy az eljárás nem elég jó.

Gilboa kiemelte, hogy sok nő a karrierje érdekében elhalassza a gyermekvállalást, és  lefagyasztja petesejtjeit, azonban a statisztika azt mutatja, hogy ezen nők 80 százaléka végül lemond a gyermekvállalásról. - írja a Christian Post.

Az AIVF technológiáját már Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában is használják, és Gilboa szerint az Egyesült Államokba is hamar eljut majd. A brosúrában idézett adatok szerint az EMA 30-szor gyorsabb és 38 százalékkal pontosabb, mint egy emberi embriológus.

Legfrissebb