Ugrás a tartalomra

"Megszületett" a világ első mesterséges intelligencia gyermeke

Saját feladatokat ad magának és állítólag meg tudja különböztetni a jót a rossztól.

Tong Tong, a világ első, mesterséges intelligenciával rendelkező "gyermeke", és alkotója, Zhu Songchun a pekingi Frontiers of General Artificial Intelligence Technology kiállításon. - Kép forrása: SCMP

Egy kínai tudós bemutatta a világ első mesterséges intelligenciával rendelkező gyermekét, és azt mondja, hogy az alkotás új korszakot hozhat a technológiában.

A South China Morning Post beszámolója szerint a január végén Pekingben megrendezett Frontiers of General Artificial Intelligence Technology kiállításon a látogatók interakcióba léphettek a Tong Tongot, egy virtuális kisgyermeket ábrázoló avatárral, akinek neve angolul "Little Girl"-t jelent.

A Pekingi Általános Mesterséges Intelligencia Intézetben (BIGAI) létrehozott Tong Tong az intézet alapítójának, Zhu Songchun informatikusnak az agyszüleménye, aki a "kognitív mesterséges intelligenciára", vagyis az emberi megismerést utánzó mesterséges intelligenciára specializálódott.

A tavaly egyfajta fordított és sokkal összetettebb Turing-tesztként javasolt, közel 150 kérdésből álló értékelés célja, hogy következtetni lehessen egy mesterséges intelligencia modell kifinomultságára. Az értékelések öt számszerűsíthető dimenziót - látás, nyelv, megismerés, érzelmek és tanulás -, valamint a társadalmi és csoportértékeket vizsgálja annak megállapítása érdekében, hogy egy adott modell mennyire áll közel az általános mesterséges intelligenciához, vagyis az úgy nevezett AGI-hez.

Míg az AI avatarok mindenféle szimulált külsővel és személyiséggel rendelkezhetnek, a Tong Tongot úgy tervezték, hogy új utat törjön a technológiában, hiszen nem csak a virtuális környezetben neki adott feladatokat hajtja végre, hanem önállóan is új feladatokat adni magának.

"Tong Tongnak van esze, és arra törekszik, hogy megértse az emberek által tanított józan gondolkodásmódot"

– áll a BIGAI kínai nyelvű videójában, és az SCMP fordítása szerint:

"Megkülönbözteti a jót a rossztól, különböző helyzetekben kifejezi a hozzáállását, és hatalma van a jövő alakítására".

Tong Tong azon túl, hogy újdonság a konferencia látogatói számára, a tervek szerint nagyobb szerepet fog játszani az AGI jövőjében a BIGAI "Tong tesztjén" keresztül.

"Ahhoz, hogy az AGI zökkenőmentesen integrálódhasson az emberi környezetbe, komplex környezetben kell tanulnia és végrehajtania a feladatokat, az értékek és az ok-okozati összefüggések megértése által vezérelve"

– idézte Zhu-t egy tavalyi nyilatkozatában az SCMP.

"Ezért javasoltuk a Tong-tesztet, az általános mesterséges intelligencia tesztelésének új irányát, amely a gyakorlati képességekre és az értékekre összpontosít."

– magyarázta Zhu.

A Tong Tong alkotója a múlt havi pekingi konferencián elmondta, hogy az általa gyűjtött adatok egyre közelebb vihetik a világot az AGI létrehozásához.

"Ahhoz, hogy az általános mesterséges intelligencia (AGI) felé haladjunk olyan entitásokat kell létrehoznunk, amelyek képesek megérteni a valós világot, és képességek széles skálájával rendelkeznek".

Legfrissebb