Ugrás a tartalomra

Megszólalt a svéd külügyminiszter a Korán-égetés ügyében

Twitteren reagált Tobias Billström, svéd külügyminiszter.

Többek között Törökország ellen tüntettek Svédországban, a svéd–dán állampolgár Rasmus Paludan, a Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű dán szélsőjobboldali párt vezetője pedig egy Koránt is elégetett a török nagykövetség közelében.


Koránt égettek a Törökország és a NATO-csatlakozás ellen rendezett tüntetésen szombaton Stockholmban, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyásra a NATO-csatlakozáshoz – írta meg a 24.hu.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. (…) Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a szólásszabadság jegyében lehetővé tették ezt az iszlámellenes támadást, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket”

– reagált a török külügyminisztérium azután, hogy a török nagykövetség közelében, erős rendőri biztosítás mellett Paludan elégette a Korán egyik példányát.

„Ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni”

– mondta szónoklatában a gyakorlott Korán-égető radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista. A rendőrség ugyanakkor pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

„Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a szólásszabadságot, de ez nem azt jelenti, hogy a svéd kormány vagy én magam osztanám a tüntetésen kinyilvánított nézeteket”

– írta Twitter-üzenetében Tobias Billström, svéd külügyminiszter.

(AFP, 24.hu, nepszava.hu)

Legfrissebb