Ugrás a tartalomra

Így reformálná meg a vatikáni bürokráciát Ferenc pápa

Ferenc pápa szombaton nyilvánosságra hozta a Római Kúria apostoli konstitúcióját megreformáló dokumentumot: a júniusban hatályba lépő intézkedések kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyermekek védelmére és a világi keresztények, valamint a nők fokozott szerepvállalására a szentszéki intézményekben - írta meg az index.hu.

2013-as megválasztásakor Ferenc pápa ígéretet tett egy burokratikus reformra, majd a reform érdekében létrehozott egy bíborosi tanácsot, amely időről időre megtárgyalta a tervezett változtatásokat.

Az új apostoli konstitúcióban központi szerepet kapott a missziós beállítottság és a jótékonyság. A reformintézkedések előírják, hogy növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői beosztásaiban, valamint megerősítik az egyház elkötelezettségét a kiskorúak védelme iránt. Emellett lehetővé teszik, hogy azok a hívek is viselhessenek fontos tisztséget a Vatikánban, akik nem tagjai a klérusnak, ha a pápa alkalmasnak találja őket a feladatra, ez változás a korábbi szabályokhoz képest, amely csak bíborosok vagy püspökök számára tette ezt elérhetővé.

A kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések megelőzése érdekében létrehozott pápai bizottság a befolyásos Hittani Kongregáció részévé válik, ami azért meghatározó változás, mert korábban a bizottságnak nem volt valódi intézményi súlya, és gyakran került összeütközésbe a visszaéléseket felülvizsgáló kongregációval.

Legfrissebb