Ugrás a tartalomra

Megnyílhat az út az eutanázia legalizálására Portugáliában

Portugál tüntetés az eutanázia-törvény ellen 2020-ban. A transzparensen a következő szöveg olvasható: Javasoljuk a halált? Hogy merészeled! Fotó AFP, Patricia de Melo Moreira

Szerdán egy portugál kormánybizottság jóváhagyta az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság dekriminalizálását célzó új tervezetet. A javaslatot most pénteken nyújtják be plenáris szavazásra.

Az Alkotmányügyi- Alapjogok- Szabadságjogok- és Garanciák Bizottsága megszavazta az új tervezetet. A szöveg több olyan törvényjavaslaton alapul, amelyek célja az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság esetkörének kiterjesztése.

FRISSÍTÉS: A portugál parlament pénteken jóváhagyta az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot legalizáló törvénytervezetet. Most az ország elnökének kell döntenie róla.

Jelenleg az eutanázia csak olyan helyzetekben engedélyezett, amikor a biztos halál küszöbén áll a páciens. Ha azonban a portugál parlament pénteken elfogadja az új módosítást, akkor

gyógyíthatatlan betegség vagy fogyatékosság esetén is megengedett lesz az “önrendelkezésen alapuló halál”.

A portugáliai római katolikus püspöki konferencia bírálta az események menetét. A püspökök nyilatkozatban fejezik ki ellenállásukat a "megengedőbb rendszerrel" szemben.

"Amikor Isten parancsa azt mondja, hogy "ne ölj” azt azért mondja, hogy védve érezzük magunkat a törvény által”

- írják.

"Amikor az emberi törvény megengedi az államnak, hogy életet vegyen el, akkor mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a rendszernek"

-emelték ki.

A püspökök szerint az emberi méltóság az élet legvégső fázisáig megillet minden személyt. Kihangsúlyozzák, hogy az emberi méltóság nem úgy “működik” hogy az embereknek joguk van a halált kérni. A katolikus előljárók szerint az eutanázia helyett, inkább a jobb ellátást kellene biztosítani a szenvedés enyhítése érdekében.

A halálról való önrendelkezés legalizálásának folyamata már egy ideje folyik Portugáliában. Az ország elnöke 2021 novemberében megvétózta az eutanázia és az orvosilag támogatott öngyilkosság legalizálását. Ezt követően új javaslatok születtek, és a kérdésről eredetileg november 30-án kellett volna szavazni.

Isilda Pegado, a “Portugál Szövetség az Életért” elnöke az Ecclesiának azt mondta, hogy "politikai és ideológiai megszállottság van a tervezet jóváhagyása mögött". Rámutat, hogy több prominens személyiség véleménycikket írt az asszisztált öngyilkosság és az eutanázia legalizálása ellen, ennek ellenére a kormány mégis erőlteti a jogszabályt - jegyzi meg. Pegado egy olyan ideológia ragaszkodásról beszél, amely az emberek kiirtására törekszik.

(CNE)


Legfrissebb