0279 Ugrás a tartalomra

Megkezdődhet a humanoid robotok tömeggyártása?

Év végére tömeggyártásba kezdhet egy kínai cég.

Kép forrása: Freepik/ kenshinstock

Ambiciózus terveket tett közzé Kína a humanoid robotok tömeges gyártásával kapcsolatban, amelyek szerintük legalább olyan forradalmiak lesznek, mint az okostelefonok. - számol be az Insider.

A múlt héten közzétett ambiciózus tervdokumentumban a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium (MIIT) szerint a robotok "átformálják a világot".

A MIIT szerint 2025-re a termék eléri a "fejlett szintet" és tömeggyártásra kerül. A kijelentéseket az útitervben felsorolt fejlesztési célokkal együtt tette közzé.

"Várhatóan a számítógépek, az okostelefonok és az elektromos járművek után ezek lesznek az új forradalmi termékek"

– tette hozzá a dokumentum fordítása.

A Bloomberg jelentése szerint a dokumentum "kevés részletet tartalmaz, de annál több ambíciót", amelynek megvalósításához úgy tűnik, hogy néhány kínai nagyvállalat nagyban hozzá is járul.

A Fourier Intelligence kínai startup cég például azt mondta, hogy az év végére megkezdi a GR-1 humanoid robotjának tömeggyártását - számolt be a South China Morning Post. A sanghaji bázissal rendelkező vállalat a kiadványnak elmondta, hogy 2024-re több ezer robotot kíván leszállítani, amelyek óránként 5 kilométeres sebességgel tudnak haladni és 50 kilogrammot tudnak cipelni.

Azonban nem ez az egyetlen humanoid robotokat gyártó cég, amely a robotok tömeggyártására törekszik.

Az amerikai Agility Robotics még idén megnyitja robotgyárát Oregonban, ahol több száz humanoid robotot tervez megépíteni, amelyek képesek utánozni az emberi mozgásokat, például a járást, a guggolást és a csomagok cipelését.

Az Amazon az Agility Robotics Digit nevű robotját egy Seattle melletti kutatás-fejlesztési központban teszteli, hogy kiderüljön, hogyan lehetne vele automatizálni a raktárait, de ez még csak a kísérleti fázisban van.

Az Agility Robotics vezérigazgatója, Damion Shelton az Insidernek elmondta:

"A közeljövőben a Digit telepítések lassú és folyamatos növekedésére számítunk. "Úgy gondoljuk, hogy a tömeges integráció végül bekövetkezik, de a kétlábú robotok még viszonylag új fejleménynek számítanak".

Ezen kívül a Tesla is fejleszti saját humanoid robotját Optimus, azaz Tesla Bot néven, ahogy azt Elon Musk 2021-ben nyilvánosságra hozta, de a tömeggyártás eléréséhez még számos fejlesztésen fog keresztülmenni.

Legfrissebb