Ugrás a tartalomra

Meghátrált egy lengyel kisváros: átírták az LGBTQ propagandát korlátozó törvényüket

Félnek, hogy megfosztják őket az uniós támogatásoktól.

"Ez egy LGBTQ-mentes zóna". Fotó AFP, Janek Skarzynski

Świdnik, egy kelet-lengyelországi város enged az Európai Unió LGBTQ-mentes övezetek eltörlésére vonatkozó követelésének és mindezt azért teszi, mert attól fél, hogy több millió eurót veszít az uniós támogatásokból.

Négy évvel ezelőtt Świdnik volt az egyik első hely Lengyelországban, amely elfogadta az LGBTQ-mentes övezetek politikáját. A város 2019-ben határozatot fogadott el, hogy "állítsák meg az LGBTQ ideológiát és küzdjenek a homo propaganda ellen". Most 180 fokos fordulatot vett, és a politikáját egy olyan dokumentummal váltotta fel, amely kifejezi a diszkrimináció ellenzését, beleértve a szexuális kisebbségek elleni diszkriminációt is.

2021 novemberében a városi tanács kivette a törvényből azt a mondatot, amely kifejezetten az LGBTQ közösséget említette. December végén a tanács úgy döntött, hogy új nyilatkozatot fogad el "az alapvető jogok és szabadságok védelméről".


A dokumentumban az áll, hogy "minden emberi lény méltósága elidegeníthetetlen érték, amely különleges védelemre szorul", és szót emel többek között "a nemen, fajon, etnikai származáson, nemzetiségen, valláson és szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés minden formája" ellen.

A városi tanács azért döntött így, mert attól tartottak, hogy nem kapnak majd európai forrásokat. Az Európai Unió élesen bírálta Lengyelország LGBTQ-közösséggel kapcsolatos konzervatív politikáját. A város 2021-ben már 40 millió zlotyt veszített a norvég forrásokból, a norvég kormány ugyanis ígéretet tett arra, hogy nem ad pénzt olyan lengyel városoknak, amelyek LGBTQ-ellenes törvényeket léptettek életbe. Az Európai Unió hasonló lépésekkel fenyegetőzött.

Az új jogszabály felülír minden korábban hozott jogszabályt, amely az "LGBTQ-propaganda" terjedésének megakadályozását célozta a lengyel lakosság körében.

(CNE)

🎙️

Legfrissebb