Ugrás a tartalomra

Meghalt Ebrahim Raiszi, hogyan tovább Irán? - Csicsmann László, Sárközy Miklós

A Világóra legfrissebb adásában Csicsmann Lászlót, Sárközy Miklóst kérdeztük.

A Hit Rádió Világóra című műsorának legfrissebb adásában az iráni elnök, Ibrahim Raisi halála körüli eseményeket és annak következményeit vitatták meg Csicsmann László, Közel-Kelet szakértővel és Sárközy Miklós, iranistával.

Politikai következmények Iránban:
Az elnök halála jelentős politikai átrendeződést okozhat Iránban. Az első alelnök, Mohammad Mokbár ideiglenesen átveheti az elnöki pozíciót, míg a legfőbb vezető, Ali Hamenei és a háromfős tanács kijelöli az új elnököt.

"Tehát itt azért az is kérdés, hogy az iráni társadalom, illetve a világközvéleménye hogyan értelmezi, vagy akár az iráni vezetés ezeket az eseményeket."

- mondta Csicsmann László.

"Tehát most ezek a csoportok elégedetlenek lesznek, illetve nyilvánvalóan meg fogja bontani Iránnak ez a fajta a belső úgymond ultrakonzervatív monolit egységét."

- részletezte Sárközy Miklós.

Lehetséges külső beavatkozás és eszkaláció:
Az iráni politikai helyzet rendkívül feszült, és bármilyen külső beavatkozás lehetősége további eszkalációt eredményezhet. Irán hajlamos a külső fenyegetettség hangsúlyozására, különösen Izrael és az Egyesült Államok irányába.

"Biztos, hogy Ali Hamenei beszélében ez elő fog jönni, hogy külső aktorok szeretnék Irán meggyengíteni, de nem sikerül."

- fejtette ki Csicsmann László.

"Tehát most az a kérdés merül föl, hogy lehet először is, hogy fordulhat elő egy országonak a második számú közjogi méltóságát, meg a külügyminisztrerét egy repülőgépre teszik."

- mondta Sárközi Miklós, valamint hozzátette:

"Hogy lehet azt, hogy az irányi titkosszolgálat, vagy az iráni biztonsági szervek nem mérték fel az éghajlati viszonyokat?"

Legfrissebb