Ugrás a tartalomra

Megegyezett Németország az 1972-es müncheni olimpia áldozatainak családjaival

Fotó: Associated Press

Az 1972-es müncheni olimpián palesztin támadók által megölt 11 izraeli sportoló családja megegyezett Németországgal egy régóta vitatott kártérítési követelés miatt – közölte a német kormány szerdán.

A hónap elején a családok azzal fenyegetőztek, hogy bojkottálják a német hatóságok által szervezett hétfői, 50 éves müncheni jubileumi ünnepséget, mert szerintük a felajánlott összeg túl alacsony.

"A német kormány üdvözli, hogy sikerült megállapodni a hozzátartozókkal egy átfogó koncepcióról az 50. évforduló alkalmából"

- mondta Olaf Scholz német kancellár szóvivője.

„Ebbe beletartozik az események német és izraeli történészekből álló bizottság általi újraértékelése, az akták törvénnyel összhangban történő nyilvánosságra hozatala, a megemlékezési szertartás keretében a politikai felelősség minősítése és elfogadása, valamint a további elismerések biztosítása”

– mondta Steffen Hebestreit szóvivő.

A német hírügynökségek arról számoltak be, hogy Németország körülbelül 28 millió euróra emelte a családoknak nyújtott ajánlatát, szemben az eredeti 10 millió eurós ajánlattal, amely a már teljesített kifizetéseket is magában foglalta volna. Ebből 22,5 millió eurót a szövetségi kormánynak, 5 millió eurót Bajorországnak, 500 ezer eurót München városának kell majd viselnie.

A német kormány hivatalos úton nem  hozta nyilvánosságra hogy mennyi pénzt ajánlott fel.

Hit Rádió / CBN

Legfrissebb