Ugrás a tartalomra

Európai vezetők: "Nem lehet egyenlőségjelet tenni a Hamász és Izrael közé"

Reagáltak az ICC főügyész kijelentéseire, miszerint elfogatóparancsot ad ki a Hamász terroristái és izraeli vezetők ellen is.

A Hamász terroristái közelednek az izraeli határhoz október 7-én. - Kép: Said Khatib/AFP/Getty Images

Az európai vezetők elítélik az ICC ügyészének döntését, hogy a Hamász magas rangú tagjai ellen kiadott elfogatóparancsok mellett elfogatóparancsot adott ki az izraeli miniszterelnök és védelmi miniszter ellen is.

Európai vezetők bírálták a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot, és elítélték Karim Khan főügyész döntését, miszerint elfogatóparancsot ad ki két magas rangú izraeli vezető ellen a gázai háború kezelése miatt.

Khan hétfőn a CNN-nek elárulta, hogy hivatala úgy döntött, hogy elfogatóparancsot ad ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Gallant (Likud) védelmi miniszter ellen, valamint elfogatóparancsot ad ki a Hamász három magas rangú vezetője ellen.

Stephane Sejourne francia külügyminiszter elutasította a Hamász és Izrael közötti "egyenlőségjelet", amelyet a döntés sugall.

"Ezek az egyidejűleg benyújtott elfogatóparancs-kérelmek nem teremthetnek egyenlőséget a Hamász és Izrael között"

- mondta Sejourne kedden francia parlamenti képviselőknek.

"Izrael demokratikus állam, amelynek tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot egy olyan háború lefolytatása során, amelyet nem ő maga kezdett el"

- fejtette ki Sejourne, valamint hozzátette:

"míg a Hamász egy terrorista csoport, amely ünnepelte az október 7-i támadásokat".

Egy nappal korábban Petr Fiala, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke elítélte Khan döntését mondván:

"megdöbbentő és teljesen elfogadhatatlan".

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Hamász volt az, amely októberben megtámadta Izraelt, és ártatlan emberek ezreit ölte meg, sebesítette meg és rabolta el"

- tweetelte Fiala, valamint elmondta:

"Ez a teljesen indokolatlan terrortámadás volt az, amely a jelenlegi gázai háborúhoz és a gázai, izraeli és libanoni civilek szenvedéséhez vezetett".

Donald Tusk lengyel miniszterelnök csatlakozott Fiala megjegyzéseihez, és "elfogadhatatlannak" nevezte az ICC lépését.

"Elfogadhatatlan az a kísérlet, hogy Izrael miniszterelnökét és egy terrorszervezet vezetőit azonosnak mutassák, és a nemzetközi intézmények szerepvállalása ebben."

- mondta Tusk újságíróknak.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak kedden közleményt adott ki, amelyben bírálta a brit állampolgárságú Khant, mondván, hogy "tévedett", amikor összehasonlította Izraelt és a Hamászt.

"Nincs erkölcsi egyenlőség egy demokratikus állam, amely gyakorolja törvényes önvédelmi jogát, és a Hamász terrorista csoport között. Helytelen összemosni és egyenlőségjelet tenni e két különböző entitás között".
"Ami számomra teljesen világos, az az, hogy ez egyáltalán nem fog változtatni azon, hogy szüneteltessük a harcokat, hogy segélyt juttassunk a térségbe, vagy hogy valóban kiszabadítsuk a túszokat."

(WIN)

Legfrissebb