Ugrás a tartalomra

Megdöbbentő: a dzsihádhoz csatlakozó hollandiai lakosok egyharmada nő

Visszatérésük kockázatot jelent az ország számára.

Kép forrása: EPA/Mohammed Jalil


2012 óta közel háromszáz hollandiai lakos távozott dzsihadista szándékkal Szíriába és Irakba, akik közül nagyjából kilencvenen vissza is tértek, százöten pedig életüket vesztették a harcokban - áll a holland hírszerzés legfrissebb jelentéseiben.

"Visszatérésük kockázatot jelent a ország számára, mert a Hollandiát érintő terrorfenyegetés leginkább azoktól a személyektől ered, akik Szíriába és Irakba utaztak"

- emeli ki a jelentés.

A holland hírszerző szolgálat szerint közel száz felnőtt még mindig a térségben tartózkodik, egymarmaduk pedig az északkelet-szíriai fogolytáborokban él.

A holland hadsereg egykori tagja Szíriában képzi a dzsihadistákat - Kép forrása: Youtube

A gyermekek közül háborús erőszak, betegség vagy az orvosi ellátás hiánya miatt nagyjából huszonöten életüket veszítették, és közel százötvenen még mindig a térségben tartózkodnak, akik közül hetvenen az északnyugat-szíriai dzsihadistákkal élnek.

A hírszerzés adatai szerint a dzsihádhoz hasonló hollandiai lakosok mintegy harmada nő.

Az economx beszámolói szerint a rotterdami bíróság még áprilisban börtönre ítélt négy holland állampolgárságú nőt, akik az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakoztak, és terrorcselekmények előkészítésében vettek részt Szíriában és Irakban.Legfrissebb