Ugrás a tartalomra
EgyházLGBTQHírek

Különálló konzervatív metodista irányzat indul az LGBTQ-viták miatt - már csatlakozna is egy közösség

Az Egyesült Metodista Egyház (UMC) egy virginiai gyülekezete azt tervezi, hogy csatlakozik protestáns felekezet teológiailag konzervatívabb alternatívájához az UMC homoszexualitásról folyó vitájával kapcsolatos problémák miatt.

A több mint 300 tagot számláló Weber City Holston View gyülekezet nemrég bejelentette, hogy szívesen csatlakozna a Globális Metodista Egyházhoz, és kilépne az Egyesült Metodista Egyházból.

A "Global Methodist Church", azaz Globális Metodista Egyház (GMC) a tervek szerint ezen a vasárnapon indulhat el hivatalosan, egy olyan felekezetként, amelyhez teológiailag konzervatív metodisták csatlakozhatnak, ezzel pontot téve egyházuk végtelennek tűnő LGBTQ-vitájára.

A 2020 eleji pandémiás zárlatok megkezdése előtt az UMC vezetői azt tervezték, hogy fontolóra veszik a felekezet „barátságos szétválását” célzó intézkedések meghozatalát, amelyekről az adott évi Általános Konferencián szavaztak volna.

Azonban a konferencia többszöri, a koronavírus járvány miatti halasztása után, amely tovább növelte a konzervatív és liberális tagok közötti feszültséget, a Globális Metodista Egyház szervezői úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább és május elsejével elindítják az új irányzatot hivatalosan is, az Általános Konferencia által jóváhagyott szétválási terv nélkül is.

Jelentős problémát jelentett az Egyesült Metodista Egyházon belül az, hogy egyes UMC vezetők megtagadták a "Tanítványok Könyve" szabályainak betartatását, amelyekben tiltják a homoszexuálisok felszentelését és az azonos neműek házassági szövetségének megáldását.

(Christian Post)

Legfrissebb