Ugrás a tartalomra

Meg akarták ölni munkatársai, mert egy meggyilkolt keresztényről beszélt

Photo by Emmanuel Ikwuegbu / Unsplash

Keresztény nő került a bíróság elé istenkáromlás vádjával Nigéria észak-keleti részén.

4 hónap fogság után állították bíróság elé azt a nigériai hölgyet, akit egy „istenkáromló” WhatsApp üzenet után tartóztattak le.

A 45 éves Rhoda Ya’u Jataut májusban tartóztatták le, miután egy ghánai ismerőse WhatsApp üzenetet küldött neki. Az üzenetben egy videó állt, melyben az északi és észak-kelet nigériai területen zajló terrorizmus és erőszakhullámról van szó és a korábban meggyilkolt Deborah Emmanuel Yakabu kivégzését ítélték el, akit korábban szintén muszlim istenkáromlás vádjával fogtak el.

Jatau május 12-én váltott üzenetet ismerősével, miután brutálisan meggyilkolták Yakabut. A muszlim kollégái, akik akkor ezt látták, meg akarták ölni. A Külügyminisztérium titkosrendőrsége május 20-án letartóztatta és bebörtönözte, miután muszlim tömeg akarta meglincselni otthonában.

Az egészségügyben dolgozó hölgy ügyvédje, Joshua Nasara sajtótájékoztatón közölte, hogy védencét „letartóztatása óta istenkáromlás hamis vádjával, zavargáskeltés vádjával és vallási tételek meggyalázására hivatkozva tartják fogva.”

Nasara elmondta, hogy voltak próbálkozások óvadék letételére, azonban ezt „több iszlám csoport vezetője is akadályozta, majd a kormányhatóságok is megtagadták”.

Az óvadék letételének megtagadását azzal indokolták, hogy Jatau „szándékosan” osztott meg olyan videót a munkahelyi WhatsApp csoportban, amelyik becsmérelte Allahot és az ő prófétáját, Mohamedet, az ő családját, és az egész muszlim közösséget. A sértő videó megosztását önmagában is súlyos tettnek titulálja a hatóság, de mivel az az önkormányzati egészségügyi szolgálat Whatsapp csoportjában került megosztásra, így a helyzetet súlyosbítja, hogy „vallási krízishelyzet előidézése volt vele a cél.” Fogva tartását több jogszabály megsértésével indokolják.

Jataut egy olyan börtönben tartják fogva, ahol teljesen el van zárva a külvilágtól, nem léphet vele kapcsolatba senki, a muszlim vezetők pedig késleltetik tárgyalását. Ezt bizonyítja, hogy az óvadék letétele iránti kérelmet július 20-án nyújtották be arra hivatkozva, hogy eltelt a törvényben maximalizált 2 hónap, amit tárgyalás nélkül fogságban lehet tölteni, de a kérelmet csak július 26-án továbbították az illetékesek felé, akik akkor pont szabadságukat kezdték meg.

A helyi evangélikus gyülekezet lelkésze, Ishaku Dano védelmébe vette Jataut. Szerinte az istenkáromlási vádak hamisak és a videómegosztás egyetlen célja az volt, hogy óvatosságra intsen, hiszen az ország északi részén muszlimok tömeges pusztítást végeznek és erőszakot alkalmaznak, különösen azokkal szemben, akik keresztény hitükről beszélnek.

A lelkész nyilatkozatát Jatau ügyvédje is megerősítette, miszerint a videó megosztása csak a csoport tagjainak biztonsága érdekében történt, hogy óvatosan beszéljenek és viselkedjenek az ország azon részén, de a muszlimok ezt önmaguk ellen irányuló támadásként élték meg és a sértő viselkedés miatt nem tettek le arról, hogy Jataut kivégezzék viselkedése miatt.

Szeptember 16-án egy másik városban élő lelkészre és családjára rontottak rá otthonukban. Zakka Luka Magaji pásztor otthon tartózkodott 7 rokonával, amikor fegyveresek törtek rá és az egyik ott tartózkodó férfit meglőtték. A lelkész nyilatkozata szerint ő maga volt a célpont, habár nem tudja megmondani, mi volt az indíték. A sérült azóta jobban van, kórházban látták el sérüléseit.

A Nigériai Keresztény Szövetség az esetet úgy kommentálta, hogy az jól bemutatja, mivel kell napról napra szembenéznie a nigériai keresztényeknek.

Az Open Doors keresztényüldözést figyelő listáján Nigéria tavaly az első helyen állt, ugyanis egy év alatt bizonyítottan 4650 keresztény embert gyilkoltak és több mint 2500 főt raboltak el keresztény hitükért. Ezekkel az adatokkal Nigéria a listán, ami azokat az országokat listázza, ahol a legnehezebb kereszténynek lenni, a kilencedik helyről a hetedikre került.

Vida Zsanett / Christian Headlines

Legfrissebb