Ugrás a tartalomra

Mazsihisz: Elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak állítanak szobrot Szegeden

Elfogadhatatlannak nevezte a Mazsihisz azt, hogy Horthy Miklósnak szobrot akarnak állítani Szegeden - írta meg az Index.

Botka László szegedi polgármester számolt be szombaton arról, hogy az egykori kormányzónak október 15-én szobrot akarnak állítani Szegeden, és hogy az avatáson Mihálffy Béla helyi fideszes képviselő is beszédet mondana. A polgármester a város nevében arra kérte a fideszes képviselőt, hogy ne avassák fel az emlékművet.

Erre reagált a Mazsihisz vasárnap reggeli közleményében, amelyben azt írták:  elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak szobrot akarnak állítani. Közölték azt is, hogy ha Mihálffy Béla beszédet mond az eseményen, akkor azzal szembemegy a Fidesz–KDNP által képviselt politikával, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia elvével.

Szövetségünk felhívja a Fidesz–KDNP-frakció minden tagjának figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz–KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan

– olvasható a közleményben.

Hozzátették azt is: ha a Fidesz–KDNP nem teljesíti a kérésüket, akkor „a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek”.

Horthy Miklósnak nem sok szobra van Magyarországon, de nemrég a parlamentben a Mi Hazánk képviselőcsoportja avatott fel egy emlékművet. Azt a szobrot az Országgyűlés alelnökének, Dúró Dórának irodájában avatták fel.

(Index)


Legfrissebb