Ugrás a tartalomra

Massachusetts egyik városa betiltja az életvédő terhesgondozó központokat

Egy massachusetsi város tanácsa olyan rendeletet fogadott el a hetekben, mely betiltja az életvédő terhességi központok működését, arra hivatkozva, hogy azok „megtévesztik a pácienseket az abortusz kapcsán”. Ezt az állítást azonban támadják azok a jogvédők, akik támogatják a központok működését, kiemelve, hogy azok térítésmentes ellátást nyújtanak minden olyan várandós nő számára, aki segítséget kér tőlük.

A Somerville városi tanács március 24-én írta alá azt a törvényt, mely betiltja azokat a terhesgondozó központokat, amelyek nem végeznek helyben abortuszt vagy nem adnak beutalót pácienseiknek abortuszra. A törvény be nem tartását pénzbírsággal büntetik.

A rendelet indokaként a tanács azt fogalmazta meg, hogy a terhességi központok „álnok módon” tartanak vissza információkat a terhesség és az abortusz kérdéskörében a tőlük segítséget kérő ügyfelektől.

Ugyanakkor a főtanácsos Kristen Strezo megkönnyebbülését fejezte ki amiatt, hogy az intézkedés megakadályozza, hogy Somerville lakosainak „megtévesztő, manipulatív és félrevezető megfogalmazásokat kelljen olvasniuk”, amelyeket véleménye szerint az életvédő központok osztanak meg ismeretterjesztőikben.

A főtanácsos kijelentéseit cáfolja Laura Echevarria, a National Right to Life szervezet kommunikációs igazgatója, aki korábban egy virginiai terhességi központban dolgozott. Ő azt nyilatkozta, hogy az életvédő terhességi központok segítő és támogató szolgáltatások széles skáláját nyújtják a hozzájuk fordulóknak. Hangsúlyozta azt is, hogy ezek a központok soha nem hirdették magukat másnak, mint amik valójában: várandós nőket és gyermekeiket segítő központoknak. Soha nem állították magukról, hogy abortuszközpontok, így nem is lehet ezt számonkérni rajtuk. Ehelyett vállalkozók és egyházak adományai által támogatott, a hozzájuk fordulóknak ingyenes segítséget nyújtó intézmények.

Az életvédő aktivista kritizálta a rendeletet, mert szerinte az „aljasan félrevezető”, mivel pontatlan információkat fogalmaz meg.

„Ebben az ügyben az a leginkább felháborító, hogy az a valódi szándék az egész rendelet mögött, hogy megfosszák a nőket a választási lehetőségüktől: megfosztják őket attól, hogy láthassák babájukat vagy hogy lehetőségük legyen beszélni valakivel, aki nyíltan és személyre szabottan tájékoztathatja őket a környéken fellelhető összes, nekik segítséget jelentő lehetőségről”

-fejtette ki.

Azt is kiemelte, hogy azok közül a nők közül, akik felkeresik ezeket a központokat, csak nagyon kevesen akarnak abortuszt, a többségük abban kér segítséget, hogyan tarthatná meg babáját (ez pedig nem minden esetben egészségügyi kérdés; vannak, akiknek ebben a lakhatási feltételei nem adottak, másoknak a vizsgálatokra való eljutásuk nem megoldott).

Az utóbbi évek statisztikái nagyon döbbenetes eredményeket mutatna. Egy 2020-as kutatás szerint Amerika-szerte 2700 terhességi központ több mint 2 millió embernek nyújtott ingyenes segítséget, körülbelül 270 millió dollár értékben (melyet túlnyomórészt különféle karitatív szervezetek, helyi cégek, gyülekezetek adományaiból sikerült fedezniük). Ezzel szemben a Planned Parenthood (a világ vezető abortuszközpontja) 2018-2019-es jelentése szerint tevékenységét 600 millió dollár értékben finanszírozta az adófizetők pénzéből.

Másik vád a terhesközpontokat támadók részéről, hogy ezek a helyek engedély nélkül működtetnek egészségügyi létesítményeket. Ezzel szemben a Heartbeat International életvédő hálózat kiemeli a különbséget az egészségügyi és a nem egészségügyi központok között: míg az előbbi betartja az orvosi kamara összes követelményét és rendelkezik is minden szükséges engedéllyel ahhoz, hogy orvosi szakember nyújthasson segítséget a páciensek számára, addig a nem orvosi terhesközpontok inkább anyagi forrásokat kínálnak a rászorulók részére: pelenkákat, ruhákat, szülőfelkészítő tanfolyamokat, gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akiknek erre van szükségük.

Vida Zsanett / Christian Post

Legfrissebb