Ugrás a tartalomra

Már több mint tízezer menekült elhelyezését segítették magánemberek

Az ukrán-orosz háború kitörésének napján, február 24-én alakult meg az a Facebook-csoport, ami a háborús menekültek segítését tűzte ki célul. A csoport az elmúlt 5 nap során 107 ezer fősre duzzadt, de létszáma e cikk írása közben is folyamatosan nő.

A csoport létrehozója és főadminisztrátora Gregor Alexandra, egy kisgyermekes anyuka, akinek a háború kitörésének hírére a mindannyiunkban felmerülő kérdések kezdtek azonnal cikázni a fejében: mit tenne, mit vinne, mibe pakolna, hova menne, mit csinálna, ha mindez Magyarországon történne?

Ezek után merült fel benne, hogy valahogy mindenképp segíteni szeretne és hogy a hozzá hasonló magánemberek is biztos örömmel segítenének a menekülteknek, hiszen a felmerült kérdések mindannyiunkban empátiát ébresztenek.

Egy másik Facebook-csoportban olvasott felajánlásokat, de látta, hogy nem érnek célba, így merült fel benne az ötlet, hogy kellene egy olyan csoport, ami a magánemberek felajánlásait gyűjti össze és juttatja célba. Ezt a csoportot pedig létre is hozta, ezzel a leírással:

Amennyiben lenne szállásod, vagy bármilyen más segítséget tudsz nyújtani családok, állatok, haszonállatok számára, kérlek, tedd itt közzé.

Rövid időn belül a taglétszám megsokszorozódott és elkezdtek záporozni a felajánlások: sokan a nyaralójukat, a lakásukat, egy szobájukat ajánlották fel, de jelentkezett nőgyógyász is, aki szaktudásával segítené, akinek szüksége van rá. A felajánlások az ország minden területéről érkeznek folyamatosan. Alexandra más adminisztrátorokat is szervezett maga mellé, így egymást segítve, felváltva tudják koordinálni a sok beérkező felajánlást. Egyfajta összekötőként működnek a segélyszervezetek és a magánemberek között. Tartják a kapcsolatot olyanok szervezetekkel, akik látják hol és mire van szükség, így a segítők és a segítségre szorulók egymásra találhatnak, a segítség pedig célba tud érni.

A csoport létrehozója olyan 10 és 15 ezer fő közé teszi azoknak számát, akik eddig a csoporton keresztül jutottak szálláshoz Magyarországon.

Sokan ajánlották fel házi- és haszonállatok mentésére irányuló segítségüket is, így rengeteg állat kimentését és elhelyezését is sikerült már megoldaniuk.
A csoport segítségkéréseket is fogad, így vannak, akik közvetlenül a segítségre szorulókkal tudják felvenni a kapcsolatot.

A Facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/994143548136400

(24.hu)

Legfrissebb