Ugrás a tartalomra

Már az Egyesült Királyságban is titkolóznak a szülők előtt

Szerintük ez az információ nem tartozik a szülőkre.

Az Egyesült Királyságban használt iskolai rendszerben elrejthetik a nemi identitásra vonatkozó adatokata szülők elől. - Kép forrása: Freepik

Jim Allister, a TUV vezetője felfedezte, hogy az egész Egyesült Királyságra kiterjedő informatikai rendszer (SIMS) lehetővé teszi a tanárok számára, hogy a szülők tudta nélkül megváltoztassák a gyermekek nemi identitását - írja a News Letter.


Az Oktatási Hatóság nem vitatta az állításokat, de közölte, hogy az informatikai rendszer megváltoztatása az egész Egyesült Királyságra kiterjedt, és hogy az angol jogi precedensek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy kérésük szerint titokban tartsák ezeket az információkat a szüleik elől.

A újítást Jim Allister, az egyik észak-írországi általános iskola nevelőtestületének elnöke fedete fel, aki az erre vonatkozó információkat Stephen Nolan műsorában hozta nyilvánosságra a BBC-n. Allister szerint a SIMS rendszer egy teljesen legitim informatikai rendszer a tanulókkal kapcsolatos fontos információk rögzítésére.

"De aztán felfedeztem, hogy a rendszeren belül van egy legördülő doboz, amelyben a gyermek saját belátása szerint eldöntheti, hogy milyen névmással szeretné, ha leírnák.

"És aztán van egy másik legördülő menü, ahol a diákoknak lehetőségük van jelezni, ha ezt az információt titokban szeretnék tartani a szülei elől

- mondta.

Pronouns matter. Pronouns are important. Everyone is valid. She/Her, He/Him, They/Them, Ze/Zim, and many more. Don't be afraid to ask which pronouns someone may prefer.
Photo by Alexander Grey / Unsplash

"Tehát van egy olyan helyzet, amikor Johnny Johnny-ként megy el otthonról, és dönthet úgy, hogy bemegy az iskolába, és azt mondja: 'szeretném, ha ezentúl Jázminnak hívnának, és lányként vagy valamilyen más névmásként hivatkozzanak rám'".

"És aztán a tanuló hazamehet, ahol ismét Johnnyvá válhat- és mindezt titokban - a szülők tudta nélkül

fejtette ki Allister, valamint hozzátette:


"Nos, ez nekem alapvetően helytelennek tűnik, hogy ez a rendszer a szülők háta mögött működjön."


Az Oktatási Hatóság (EA) közölte, hogy 2022 nyarán az egész Egyesült Királyságban bevezetésre került a SIMS platformon egy olyan rendszerszintű frissítés, amely lehetővé teszi az iskolák számára, hogy személyes névmásokat adjanak hozzá az iskolai nyilvántartásokhoz.

"Fontos megjegyezni, hogy a személyes névmások felvétele az iskolai nyilvántartásokba nem kötelező. Minden iskola önállóan dönthet arról, hogy használja-e ezt a funkciót vagy sem"

- mondta egy szóvivő.

"Az EA iránymutatást dolgozott ki a transznemű fiatalok támogatásáról, amelyről konzultált az iskolákkal, a fiatalokkal, a szülőkkel és a vallási szervezetekkel, és amely összhangban van az ENSZ gyermekjogi egyezményével"

- tette hozzá.


Legfrissebb