Ugrás a tartalomra

Magyar valóság: Pedofília áldozata lett, mégis vesztett a püspökkel szemben

Pető Attilának gyermekként kellett elszenvednie egy pap közeledését.

Photo by Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Pető Attilának gyermekként kellett elszenvednie egy pap közeledését, felnőttként tisztázta volna a dolgot, de őt perelték be - számolt be az Index.

Nem a hivatali ügyintézés ismert és hivatalos csatornáin vette fel a kapcsolatot a katolikus egyházzal, ezért fellépése nem lehetett társadalmilag hasznos sem. A másodfokú bíróság ítéletében aláhúzta, a szexuális bűncselekmény egykori áldozata zaklatásával bűncselekményt követett el. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon zaklatás vétségében bűnösnek találta Pető Attilát, akit két katolikus pap jelentett fel. Pető gyerekkorában egy katolikus pap pedofil közeledésének áldozata volt. A másodfokú bíróság ítéletének indoklásában jelezte, hogy

A vádnak nem volt tárgya a korábbi szexuális bűncselekmény kivizsgálása, csupán a vádlott és a sértettek kapcsolatfelvétele.

Néhány ponton módosította a tényállást (például súlyosító körülményként értékelte az ajtórugdosást), de ezek nem befolyásolták érdemben a döntését.

Az ítélethozatal előtt Pető Attila védőügyvédje arról beszélt, hogy az elsőfokú ítéletben rögzíteni kellett volna, hogy védencével szemben pedofil bűncselekményt követtek el. Érvelése szerint mindaz, amit Attila tett a vele történtek tisztázása érdekében, nem hasonlít a jogalkotó szándékát tükröző zaklatás tényállására. Azt is hangsúlyozták, hogy nem lehet a vádban foglaltakat elválasztani attól a céltól, ami Pető Attilát a hivatkozott tetteire vezette. Az ügyész azonban épp erre utalva kérte, hogy a bíróság az elsőfokú ítéletet hagyja helyben, hiszen álláspontja szerint a cél nem szentesítheti az eszközt. Attól még, hogy a feljelentő sértettek az SMS-eket, e-maileket olvasatlanul törölték, a telefonhívásokat nem fogadták, megtörtént a mások magánéletébe történő beavatkozás, ezzel pedig a zaklatás.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét elkeseredettséggel kommentáló Pető szerint a mai döntés nagyon rossz üzenet a későbbi áldozatoknak, túlélőknek. A bíróság írásbeli indoklásának átolvasása után döntik el, hogy felülvizsgálati kérelemmel a Kúria elé viszik-e az ügyet.

A férfi még 1999 és 2003 között, összesen öt alkalommal vált pedofil közeledés áldozatává. Az 1999-ben csupán 13 éves gyereket Sz. Balázs katolikus pap zaklatta, simogatta, a nadrágjába nyúlt, a nyakát csókolgatta. Csak hosszú évekkel később tudatosult benne, hogy bűncselekmény áldozata lett. 2015-ben, már felnőttként adott először jelzéseket a katolikus egyház vezetői számára arról, hogy mi történt vele. (Az esetről akkor az Index is részletesen írt.)

Attila levélben, e-mailben, majd SMS-küldések és telefonhívások útján is érdeklődött arról, hogy milyen lépések történtek az egyház részéről, szerette volna az ügyben keletkezett iratok tartalmát megismerni. Megkereséseivel azt is akarta elérni, hogy a történtekért kérjenek tőle bocsánatot. A sajnálkozás kifejezésén túl azonban érdemi válaszokat nem kapott.

Mivel Attila úgy érezte, hogy traumáinak feldolgozásához és a hasonló esetek megelőzéséhez szüksége van neki személy szerint, illetve a gyermekáldozatoknak azok állásfoglalására, akikben megbíztak, ezért a két felelősnek tartott egyházi vezetőt személyesen is felkereste, és azt is kilátásba helyezte, hogy megzavarja őket szentmiséjük bemutatása közben, ha nem hozzák nyilvánosságra mindazt, amit az ügyben tettek. Ennek nyomán

2019-BEN A KÉT ÉRINTETT, SÜLLEI LÁSZLÓ ÉRSEKI HELYNÖK ÉS (AZ AZÓTA MÁR ELHUNYT) SNELL GYÖRGY PÜSPÖK FELJELENTÉST TETTEK PETŐ ATTILA ELLEN ZAKLATÁS VÁDJÁVAL.

(Index)

Legfrissebb