Ugrás a tartalomra

Felmérés: a magyar fiatalok többsége elégedetlen az életével

Csupán 38 százalékuk mondta, hogy többé-kevésbé elégedett.

Kép forrása: katemangostar/ Freepik

A K&H ifjúsági indexéből kiderül, hogy a magyar fiatalok döntő része nem elégedett az életével, az átlagjövedelmük pedig alig éri el a 190 ezer forintot. - számol be az index.

A felmérés szerint a  19 és 29 év közötti magyar fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével, 71 százalékuk szerint pedig az életük a közeljövőben pozitív irányba változhat. A nők viszont úgy tűnik, összességében optimistábbak, mivel náluk 79 százalék ez az arány.

A K&H felmérése szerint jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából négy csoportba sorolhatók a magyar fiatalok.

  • 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb.
  • 40 százalékuk nem elégedett, de javulásra számít.
  • 22 százalékuk elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő.
  • 3 százalékuk viszont a jelenlegi kedvezőtlen helyzete további romlását várja.

A fiatalok elégedettségét nagyban befolyásolja az anyagi helyzetük is. A felmérések szerint a fiatalok személyes átlagjövedelme 193 ezer forint volt, ugyanakkor a medián jövedelem csupán 169 ezer forintra jött ki.

A megkérdezett fiatalok egytized részének viszont semmilyen jövedelme nincs, 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodik havonta. A felmérésben résztvevők 28 százalékának havi 100-249 ezer forint között mozog a jövedelme, 32 százalékuk keres csak ennél is többet, 250-500 ezer forint között.

A K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült K&H ifjúsági index a 19 és 29 év közötti fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja.

Az index beszámolói szerint a minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt.

Legfrissebb