Ugrás a tartalomra

Magasabb támogatást szorgalmaz a nagycsaládosok számára a Német Nagycsaládosok Szövetsége

Photo by Jessica Rockowitz / Unsplash

A német kormány a közelmúltban a magas infláció miatt döntött a gyermektámogatások emeléséről.  Az új szabályozás azonban csak a legfeljebb háromgyermekes családokra vonatkozik.  

A jogszabály figyelmen kívül hagyja a nagycsaládosokat, és nem ad méltányosságot figyelemre méltó teljesítményeiknek – bírálja Elisabeth Müller, a Német Nagycsaládosok Szövetségének elnöke.

A magas infláció miatt Christian Lindner német pénzügyminiszter segélycsomagot ígért a családoknak a következő évre, ez az első két gyermek után 8 eurós emelést jelent, 219 euróról 227 euróra.  A harmadik gyerek után 2 eurót kapnak pluszban a szülők.  Ez az összeg is 227 euró.  A gyermektámogatások emelése azonban csak a harmadik gyermekig érvényes.

Korábban Elisabeth Paus családminiszter arra figyelmeztetett, hogy az emelkedő infláció miatt egyre több a szegénységben felnövő gyermekek száma.  Azt mondta, hogy különösen a gyermekes családok szenvednek az árak emelkedésétől.

Elisabeth Müller, a Németországi Nagycsaládosok Egyesületétől nem elégedett a gyermektámogatások ígért emelésével – írja sajtóközleményében a Verband Kinderreicher Familien Deutschland. Azt mondja, hogy az infláció különösen a nagyobb családokat sújtja, és érthetetlennek tartja, hogy családonként legfeljebb három gyermek után emelkednek az arányok.

Müller azzal érvel, hogy a nagycsaládok elengedhetetlenek a társadalom számára, mert „áthidalják a demográfiai szakadékot”.  Ezért „a harmadik vagy több gyermeket vállaló családok nagyobb állami támogatása együtt jár a társadalom egésze számára hozzáadott magas értékkel” – áll a sajtóközleményben.

(CNE)

Legfrissebb