Ugrás a tartalomra

Macron: az orosz ortodox egyház hagyja magát manipulálni, ellenállásra van szükség

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap azt mondta, hogy az orosz ortodox egyház hagyja magát manipulálni az ország hatóságai által az ukrajnai háborújuk igazolása érdekében, és felszólította, hogy álljon ellen az ilyen jellegű nyomásnak.

Macron, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Olaszországban, egy nemzetközi konferencián mondott beszédet.

Az orosz ortodox egyház kettes számú vezetője, Anthony metropolita a konferenciaterem első sorában ült más vallási vezetőkkel együtt, miközben Macron beszélt. A francia elnök a "Kiáltás a békéért" címet viselő konferencián elmondott beszédének nagy részét Ukrajnának szentelte. Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje lelkesen támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

"A vallási vezetőknek is ellenállási szerepük van, amikor szembesülnek ezeknek az eseményeknek az őrültségével"

- mondta az ukrajnai háborúra utalva Macron.

"Jól tudjuk, hogy az ortodox vallást ma hogyan manipulálják az oroszországi hatalmon lévők, hogy igazolják tetteiket"

- mondta Macron.

"Itt ellenállásra van szükség"

-húzta alá.

A Reuters Macron beszéde után a konferenciateremben megkereste Anthony metropolitát, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Kirill Ukrajnával kapcsolatos álláspontja szakadást okozott a Vatikánnal is, és olyan belső lázadást robbantott ki, amely néhány helyi ortodox egyháznak az orosz ortodox egyházzal való kapcsolatának megszakításához vezetett.

Franciaország többször hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Moszkva felé vezető nyugati diplomáciai csatornák nyitva maradjanak, amióta az orosz erők február 24-én megszállták Ukrajnát, és beszédének egy másik részében Macron azt mondta, hogy szerinte van esély a békére Ukrajnában, még akkor is, amikor Oroszország arra figyelmeztetett, hogy az ottani konfliktus eszkalálódhat.

Macron a konferencián találkozott Sergio Mattarella olasz elnökkel. Hétfőn Ferenc pápával találkozik a Vatikánban, és mindketten kedden zárják a konferenciát a Colosseumban.

(Premier Christian News)

Legfrissebb