Ugrás a tartalomra

London szembemegy Európával: blokkolta a skótok transzneműekről szóló törvényjavaslatát

London korábban soha nem élt ezzel a lehetőséggel.

Photo by Marcin Nowak / Unsplash

Az elmúlt időben a legtöbb európai országban megnövekedett a transzneműséget támogató rendelkezések száma. A brit kormány azonban úgy látszik fordít ezen trenden, miután blokkolta a nemváltoztatás regisztrációját.

A transzneműek regisztrációja európai szintű jelenség. Az LMBTQ+ közösségek és az úgynevezett “egyenlőségi mozgalmak” minden országban azt kérik a kormánytól, hogy könnyítse meg az emberek számára az “új nemi identitásuk”  törvényes bejegyzését.

Emiatt több fővárosban is napirenden vannak az anyakönyvi kivonatok megváltoztatását megkönnyítő törvényjavaslatok. Spanyolország parlamentje a múlt hónapban fogadta el a transzneműekről szóló törvényt. A kiskorúak 16 éves kortól harmadik fél beleegyezése nélkül változtathatják meg a nemüket, a gyerekek 12 éves kortól pedig törvényes képviselőjük engedélyével .

Norvégia 2016-ban már megtette a kardinális lépést: 6 és 16 év közötti gyerekeknek a szüleik engedélyére van szükségük, ám 16 éves kortól kezdve szabadon rendelkezhetnek nemiségükről. Svájc hasonlóan döntött a kérdésben.

Más nyugat-európai országok még keresik az utat. Németországban az úgynevezett “Traffic Light” koalíciónak nagyon progresszív tervei vannak a család és a nemek tekintetében, azonban a Bundestag még nem szavazott a transzneműekről szóló törvényjavaslatról. Északon, Svédország még mindig nem döntötte el, hogy a korhatár 12 vagy inkább 16 év legyen.

A holland alsóház tavaly ősszel kezdte el megvitatni a transzneműekről szóló törvényjavaslatot, de még nem fejezte be. A nagy koalíciós pártok a jelek szerint kételkednek abban, hogy a társadalomra jó hatással lenne a szabályozás hirtelen megváltoztatása.

Meglepő módon a brit kormány az európai “szivárvány reformok” irányába nem várt lépést tett, miután decemberben megvétózta a skót parlament által hozott döntést. London attól tart, hogy ez a törvényjavaslat megzavarná az egész Egyesült Királyságra érvényes “egyenlőségi törvényeket”.

A skót “nemek elismeréséről” szóló törvényjavaslat 18-ról 16 évre csökkentené a nemváltoztatás korhatárát - összegez a BBC. Emellett eltörölné a nemi diszfória orvosi diagnózisának szükségességét, valamint azt a feltételt, hogy a törvényes bejegyzéshez a kérelmezőnek két éve az “új nemében” kell élniük.

A transz aktivisták természetesen üdvözölték a törvényjavaslatot. A törvény ellenzői viszont attól tartanak, hogy a nők jogait csorbítja a javaslat, valamint problémás lenne a kivitelezése például a nemek szerint szeparált öltözőkben.

Amikor a kilencvenes évek végén az Egyesült Királyság kidolgozta a Skóciával való együttműködés decentralizációját, a hatóságok olyan szabályt vezettek be, amely lehetővé tette a skót parlament döntéseinek blokkolását. London korábban soha nem élt ezzel. A kormány akkor is megtehette volna ezt, amikor Skócia 2014-ben bevezette az azonos neműek házasságát. Ehelyett azonban a londoni Cameron-kormány megragadta a lehetőséget, hogy ugyanezt megtegye Anglia és Wales esetében is (Észak-Írországot ez alól kivételt képezett).

Sunak miniszterelnök úgy tűnik az ellenkezőjét teszi annak, amit más kormányok tesznek. Az európai kontinensen  mint láttuk az a tendencia, hogy a nemváltoztatás korhatárát legalább 16 évre csökkentik.

Nagy-Britanniában a kormány és a munkáspárti ellenzék szerint egy 16 éves személy "túl fiatal" egy ilyen döntéshez.

Nem világos, hogy Sunak lépésének milyen következményei lesznek. Az ehhez hasonló döntéseket az angol "nukleárisnak"  hívja, mivel tudni lehet, melyik gomb van választva, de annak következményei kiszámíthatatlanok. Sok múlik majd azon, hogy az alsóház mit gondol a döntésről.

Az igen nacionalista Skót Nemzeti Párt  által vezetett kormány kétségtelenül fel fogja használni ezt az esetet a skót függetlenségért folytatott kampányban. Nicola Sturgeon az első skót miniszter máris a skót parlament elleni " frontális támadásnak" nevezte a lépést.

Mások az Egyesült Királyságon belül dicsérték a döntést. Darren Miller, a walesi parlament képviselője a Twitteren beszélt a "helyes döntésről".

(Tóth Fruzsina , CNE)Legfrissebb