Ugrás a tartalomra

London polgármestere: Nincs hely II. Erzsébet szobrának a Trafalgar tér negyedik talapzatán

Fotó: Getty Images

A helyén modern alkotások lesznek: gyarmatosítás elleni lelkész, 850 transznemű arcot ábrázoló szobor - írta meg a The Telegraph.

Belátható időn belül nem helyezik el II. Erzsébet királynő szobrát a Trafalgar Square negyedik talapzatán - közölte Sadiq Khan muszlim polgármester hivatala. A királynő halála óta egyre többen követelik, hogy emlékművet állítsanak a London központjában található üres talapzatra, amelyet 1999 óta kortárs művészeti alkotásoknak adnak helyet. Eredetileg IV. Vilmos szobrának szánták ezt a helyet, ám az a 19. század közepe óta üresen áll.

London polgármesteri hivatala azonban közölte, hogy II. Erzsébet királynő szobrát nem fogják felállítani ezen a helyen, mivel továbbra is ideiglenes modern művészeti megrendelések számára tartanak azt fenn. Ez akkor történt, amikor egy gyarmatosítás elleni szobrot mutattak be a helyszínen.

Egy szóvivő szerdán azt mondta: "A negyedik talapzaton a belátható jövőben is világszínvonalú művészek új alkotásai lesznek láthatók.“

Fotó: The Telegraph

Mr.Kambalu műve John Chilembwe-t, a gyarmatellenes lelkészt ábrázolja, aki 1915-ben felkelést vezetett a brit uralom ellen Nyaszalandban, a mai Malawiban. A győztes megbízást egyesek bírálták, mert a felkelés vérontáshoz vezetett, többek között egy brit telepes lefejezéséhez.

Khan szerint a mű "vitára ösztönöz a szabadságért és az egyenlőségért folytatott küzdelemről".

Kambalu művét egy Teresa Margolles művésznő által készített megbízás követni majd, amely 850 transznemű ember arcát fogja ábrázolni.

Kormányzati hírek alapján  II. Erzsébet királynő halála után néhai uralkodó állandó emlékművét fontolóra vennék a Negyedik Talpazaton és befejeznék a kortárs művészetet támogató programot.

London polgármesteri hivatala azt nyilatkozta, hogy támogatna bármilyen szobrot a néhai uralkodónak a fővárosban: "A királynő szobrának megfelelő londoni helyszínen történő elhelyezését a királyi családnak kell megfontolnia, és természetesen a Greater London Authority készen áll arra, hogy támogassa őket kívánságukban".

Úgy tudni azonban, hogy jelenleg nem tervezik a Negyedik Talapzat terv elvetését, amely a világ egyik legjelentősebb állami megrendelése, és amely vitákat váltott ki a felállított műalkotások minősége miatt.

Fotó: The Telegraph

Az elmúlt években többek között egy fagylaltkelyhet ábrázoló szobron ülő, légyszerű drón, egy arany hintaló és egy óriási kék kakas is szerepelt a műalkotások között - írta meg a Telegraph.

Legfrissebb