Ugrás a tartalomra

LMBTQ: progresszív szexuális oktatás mellett kampányolnak Ukrajnában

Egy kezdeményezés 25 ezer aláírást gyűjtött össze.

Photo by Stavrialena Gontzou / Unsplash

Az ukrajnai LMBTQ közösség tagjai aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz, amely a kötelező szexuális felvilágosítás bevezetését célozza az ukrán iskolákban. Több ezer szavazatot gyűjtöttek össze.

A petíció "a beleegyezés kultúráján alapuló kötelező szexuális felvilágosítás bevezetését követeli az általános iskolában, a középiskolában, valamint a felsőoktatási és szakképző intézményekben" - írja a Rodyna ukrán családszervezet.

A kezdeményezés a múlt héten 25 ezer aláírást gyűjtött össze, ez pedig azt jelenti, hogy az ukrán parlamentnek meg kell fontolnia.


A petíció mögött a Gender in Detail nevű szervezet áll. A Rodyna szerint ez azért aggasztó, mert a szervezet "az LMBT ideológia és a feminizmus népszerűsítésének jól ismert szócsöve Ukrajnában". Így, bár a petíció szövege főként általános szakaszokat tartalmaz, Rodyna aggódik a szexuális felvilágosítás tartalma miatt, amelyre a petíció kezdeményezője gondol.

A szervezet rámutat, hogy a Gender in Detail olyan kiadványokat népszerűsít, amelyek "vallásellenes retorikát, a hagyományos értékek kigúnyolását, az LMBT eszmék iskolai oktatásba való bevezetésének szükségességéről szóló állításokat, a szülők gyermekeik önálló neveléséhez való jogának elhanyagolását, valamint felhívásokat tartalmaznak, hogy vegyünk példát azokról az országokról, ahol a "szexuális nevelési" programok valójában kiskorú gyermekek molesztálásával járnak".


A petícióra reagálva a Baptyst nevű weboldal ajánlásokat fogalmazott meg a szülőknek a szexuális neveléssel kapcsolatban. Az egyik ezek közül a tananyag tartalmának szem előtt tartása.

"A tankönyveket és a programokat már a kiválasztás szakaszában gondosan elemezzék"

- olvasható a honlapon, rámutatva, hogy az információk az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján találhatók.

Egy másik javaslat a szülőknek, hogy működjenek együtt más szülőkkel, és aktívan vegyenek részt az iskolai programok tartalmáról szóló vitákban. A Baptyst azt is hangsúlyozza, hogy fontos kapcsolatot tartani a tanárokkal, és elmondani nekik a családbarát programokkal kapcsolatos konkrét kívánságokat.

(CNE)

Legfrissebb