Ugrás a tartalomra

LMBTQ dokumentumfilm kapta az idei Katolikus Média-díjat

A Német Püspöki Konferencia minden évben dönt arról, kinek ítéli a Katolikus Média-díjat. Idén, 2022-ben egy LMBTQ dokumentumfilm kapta az elismerést és a mellé járó 5000 euró értékű jutalmat.

A dokumentumfilm az „Out in Church” kampány részeként készült, mely kampány célja, hogy az egyház „megrefomálja” a melegjogokhoz való viszonyulását, és szorgalmazza a homoszexualitásról szóló doktrína megváltoztatását. Jelenleg a doktrína kimondja, hogy a homoszexuális tevékenységek „súlyos eltérést jelentenek a Szentírástól” és „a homoszexuális tevékenységek semmilyen körülmények között sem fogadhatók el”, a kampány pedig ezt szeretné megváltoztatni.

A filmben olyan emberek szerepelnek, akik a katolikus egyház alkalmazásában állnak, de a szexuális irányultságuk nem heteroszexuális. Ők beszélnek arról, hogy hűségesek maradtak a katolikus egyházhoz, annak ellenére, hogy az elutasította és megvetette őket szexuális beállítottságuk miatt.

A Catholic Media Prize (Katolikus Média-díj) 2003 óta kerül kiosztásra minden évben.

Olyan alkotásoknak ítélik oda (a szervezők nyilatkozata szerint), melyben a keresztény értékek kerülnek középpontba, elősegítik az emberek és a társadalom kapcsolatának megértését, erősítik a humanitárius és szociális érzékenységet és felelősségvállalást, és hozzájárul a különböző közösségek, vallások, kultúrák és egyének együttéléséhez.

A díjról döntő zsűri a dokumentumfilmet úgy írta le, hogy „valószínűleg a katolikus egyház eddigi legnagyobb coming-outját láthatjuk a filmben: 100, önmagát nem heteroszexuálisként azonosító hívő vette a bátorságot, hogy kiálljon a nyilvánosság elé (...) ez mélyen megrázó,megindító és megható (...)” egy olyan alkotás, mely „a plébániákon végigsöpört, mindenhol erről beszélnek, a különféle katolikus egyesületek dicsérik és valami olyat sikerült létrehozniuk az alkotóknak, ami egészen eddig elképzelhetetlen volt”.

Nem mindenki örül annak, hogy a díjat egy LMBTQ-dokumentumfilm kapta. DorotheaSchmidt, a Die Tagespost kommentárjában egyenesen „a katolikus egyház önfelszámolásának” nevezi a díj odaítélését, ugyanis „a Német Püspöki Konferencia a katolikus egyház tanításaival merőben ellentétes dologért ítélte oda a díjat.” Véleménye szerint az idei díj megalázó az egyház számára és egyenesen az egyház elleni propagandának titulálja azt.

A díjátadásra november 3-án fog sor kerülni, a konferencia újságíróinak elnöke, CardinalReinhard Marx fogja átadni a „Wie Gott uns schuf – Coming-out in der Katolischen Kirche” (magyarul: Hogyan teremtett minket Isten – Coming-out a Katolikus Egyházban) című film készítőinek.

Vida Zsanett / CNE

Legfrissebb