Ugrás a tartalomra

Libanon: nem csak a Hamász használ embereket élő pajzsként

Egy dél-libanoni keresztény farmer számolt be a vele történtekről.

A Hezbollah rakétái legalább három észak-izraeli helyszínt, köztük egy izraeli radarállomást is eltaláltak. Kép forrása: NA

Nem a Hamász az egyetlen terrorcsoport, amely embereket használ élő pajzsként. A gázai terrorszervezethez hasonlóan a Hezbollah ezt a taktikát alkalmaza az Észak-Izrael elleni támadásaiban.

Bizonyítékok tanúsítják, hogy A libanoni terrorszervezet fegyvereket telepített sűrűn lakott területeken, abban a reményben, hogy Izrael ezeket a helyeket találja majd el. A CBN News legújabb tudósításában bemutatja, hogyan használja a Hezbollah a dél-libanoni keresztények farmjait Izrael ellen indított támadásokra.

Joseph, egy dél-libanoni keresztény földműves beszámolt a vele történtekről:

"Három kilométerre innen láthatják a falumat, láthatják az olajfaültetvényeimet, a fenyőfáimat és a pekándiófáimat. A háború kezdete óta minden nap lövik őket".

Joseph 12 munkásával együtt nemrég kis hijján életét vesztette egy támadás során.

"Láttam a halált"

- emlékszik vissza.

Joseph személyazonosságát biztonsági okokból nem fedték fel, mert a Hezbollah támogatói között él. Farmja a dél-libanoni határ közelében fekszik, közel az izraeli Metula városához.

A Hamász október 7-i mészárlása óta faluját és a szomszédos farmokat folyamatosan rakétatámadások érik. Március 13-án éppen a farmon voltak, amikor aknavetők csapódtak be.

"Két perccel azután, hogy elértük a farmot, egy 120 milliméteres aknavetővel eltaláltak minket. Eltalálták a karomat, és amikor jött a második aknavető, azt mondtam a fiúknak, hogy feküdjenek a földre és maradjanak ott. Az akna 30 méterre ért földet tőlünk"

- emlékszik vissza Joseph.

A CBN News exkluzív képek és videók birtokába jutott, amely alátámasztja, hogy a Hezbollah Libanon déli részén a keresztények tulajdonában lévő farmokat használja az Izrael elleni rakétatámadásokhoz.

A férfi által készített felvételek, melyek bizonyítják, hogy a Hezbollah Rakétavetőket telepített a farmjára.

Joseph néhány nappal a csapás után készítette a képeket, amelyeken több Hezbollah rakétarendszer látható a férfi olajfa farmja közepén.

"Folyamatosan kilövőállásként használják a földünket. Itt szerelik össze a rakétáikat, majd kilövik őket Izraelre"

- mondja.

A keresztény gazdát anyagi veszteségek is érték az öt hónapja tartó mindennapos határ menti harcok miatt.

"Nem akarjuk, hogy a földünk a két fél közötti háború hadszíntere legyen. Mi ebben nem veszünk részt. Ami Gázában történik, az nem a mi háborúnk"

- mondja.

Joseph azt mondja, többször kérte a libanoni hadsereget, hogy avatkozzon be, remélve, hogy a Hezbollah harcosai nem használhatják a farmját. De hiába.

Dél-Libanon a Hezbollah ellenőrzése alatt áll, és Joseph szerint a libanoni hatóságoknak kevés befolyása van a terrorista csoportra.

"Hozzászoktunk, hogy ilyen csapások történnek velünk, mert közel élünk az izraeli határhoz. Sajnos nincs beleszólásunk sem a békébe, sem a háborúba, mi keresztények mindig megfizetjük az árát"

- mondja.

A gázai háború kezdete óta a Hezbollah több mint 3000 rakétát lőtt ki izraeli civil és katonai célpontokra, több mint 150 ezer civil evakuálására kényszerítve az izraeli-libanoni határ mindkét oldalán.

"Minél tovább tart a háború, annál több pénzt veszítek"

- mondja Joseph.

Izrael és a libanoni kormány a közelmúltban olyan megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi a keresztény gazdák számára, hogy a hét bizonyos időszakaiban dolgozzanak a birtokaikon, Joseph azonban továbbra is bizonytalan.

"Miután egyszer megmenekültem a halál torkából, nem merek újra a farmomra menni"

- mondja.

(CBN)

Legfrissebb