Ugrás a tartalomra

LGBTQ és abortuszkérdés miatt került egy Norvégiai keresztény iskola vizsgálat alá

Photo by Feliphe Schiarolli / Unsplash

Vizsgálat alá került egy Norvégiai keresztény iskola etikai helyzete miatt.

Egy norvégiai keresztény általános iskola vizsgálat alá került, miután igazgatója kifejtette nézeteit a homoszexualitásról és az abortuszról. A kormány és több más szervezet határozott felháborodását fejezte ki az iskolával szemben. Egyesek állami felügyeletet követelnek.

A norvégiai Mosvik faluban található Innherred keresztény iskola hamar a média érdeklődésének tárgyává vált a homoszexualitással, a transzneműekkel és az abortusszal kapcsolatos konzervatív nézetei miatt.

"A Biblia szerint a homoszexualitás bűn, és ezt fogjuk tanítani a diákoknak"

- mondta Bjørn Valde megbízott igazgató a Trønder-Avisa című regionális lapnak.

"De nem tanítunk gyűlöletet"

-hangsúlyozta a 73 éves igazgató, aki 2015 óta dolgozik az iskolában. Jelenleg 15 diák jár az iskolába.

Valde úgy véli, hogy a társadalom egyre inkább “normák nélkülivé” válik. A Dagbladet című norvég napilapnak adott interjújában az igazgató olyan témákat bírál, mint az abortusz, az eutanázia és az LMBT-politika. Kijelenti, hogy a norvég társadalom elhagyta a Bibliát.

"Amikor a norvég társadalomban alkotmányt kaptunk, az alapot az evangélikus vallás jelentette. Ha ezt elhagyjuk, akkor azt az alapot is elhagyjuk, amelyre a demokrácia épült"

-emelte ki.

Valde iskolájában ezért a diákok azt tanulják, hogy a család egy apából, egy anyából és gyermekekből áll - nem pedig két azonos nemű szülőből álló párokból. Az igazgató szerint az iskola nem különleges. Azonban "nálunk a kereszténység a tanterv alapja, ami az állami iskolában nincs meg" - mondja Valde. Az igazgató kritikus az állami iskolákkal szemben, és úgy véli, hogy olyasmiről beszélnek, amiről semmit sem tudnak.

"Tisztelni kell apát és anyát, és nem szabad felbontani a házasságot, de ők újraértelmezik a házasságot. A Biblia szerint a házasság férfi és nő között van"

-fejtette ki.

Tonje Brenna, a norvég oktatási miniszter kritikusan viszonyul Valde igazgató kijelentéseihez. "Az általa képviselt értékek a múlthoz tartoznak" - írja a Dagbladet című napilapnak küldött e-mailben. A miniszter továbbá kijelenti, hogy "egyértelmű elvárásai" vannak a magániskolákkal szemben.

Az engedélyezett magániskolák kötelesek követni az iskolára vonatkozó tantervet, amelyet az oktatási igazgatóság jóváhagyott “

- írja.

Valde kijelentései heves reakciót váltottak ki a Nemi és Szexuális Sokféleség Norvég Egyesület (FRI) részéről is. Inge Alexander Gjestvang vezető szerint a "hajmeresztő kijelentések és nagyon problematikusak". Az oktatási törvény 9. A-2. szakaszára hivatkozott, amely kimondja, hogy "minden tanulónak joga van egy biztonságos és jó iskolai környezethez, amely elősegíti az egészséget, a jólétet és a tanulást".

A kijelentések a világ egyik legnagyobb, több mint 100 ezer tagot számláló egyesületének, a Human-Ethical Associationnek a ellenszenvét is kiváltották. Attól tartanak, hogy a tanulók csak félig vannak tájékoztatva a homoszexualitásról. Erről a Vårt Land című norvég keresztény napilap számol be. Szerdán jelentették aggodalmukat a norvég oktatási igazgatóságnak. Arra kérték az állami adminisztrátort, hogy fontolja meg a trøndelagi szabadiskola felügyeletét.

Brenna oktatási miniszter kijelentette, hogy az oktatási igazgatóság tudomására hozták az esetet. Erről a norvég keresztény napilap, a Dagen számol be. "A norvég iskoláknak elő kell segíteniük a toleranciát és a nemek közötti egyenlőséget, amelynek az iskolában folyó oktatás alapját kell képeznie. Egyetlen iskola sem dönthet úgy, hogy ezt figyelmen kívül hagyja".

A Trønder-Avisa regionális újság Idar Kjølsvikkel beszélgetett az iskoláról. Kjølsvik teológus és a Nord Egyetem professzora. Szerinte az iskola "ultrakonzervatívnak" nevezhető. Szerinte a "rendes" konzervatív keresztények nem ilyenek.

Kjølsvik úgy véli, hogy az iskola azon az elképzelésen alapul, hogy a diákokat távol tartja a világi dolgoktól. "Jézus mondott valamit, amit szerintem az ultrakonzervatív keresztények félreértettek, hogy távol kell tartani magunkat a világiaktól - a világgal való találkozástól. Ez azt jelenti, hogy külön kultúrákat és iskolákat hoznak létre, ahol biztosítják, hogy a fiatalok hasonló gondolkodású emberekkel együtt nőjenek fel" - mondta Kjølsvik a lapnak.

Az iskola tagja a Keresztény Szabad Iskolák Szövetségének (KSZISZ). Öt másik iskolával együtt alternatív tantervet kapott. Jorunn Hallaråker Heggelund, a KSZISZ főtitkára reakciójában ellentmond Kjølsvik kijelentéseinek:

"A szabad iskola nem egy gyülekezet. Minden gyermeknek és fiatalnak biztonságban és jól kell éreznie magát az iskoláinkban, ahol olyan emberekkel találkozhatnak, akikkel egyetértenek és akikkel nem értenek egyet. Tudom, hogy iskoláink vezetői nagyon igyekeznek ennek fényében alakítani a tanítást"

-fogalmazott.

Heggelund szerint az iskolák taníthatják, hogy a homoszexualitás bűn.

"Több iskolánknak van egy értékdokumentuma, ahol a párkapcsolati kérdésekkel kapcsolatos nézeteik kerülnek előtérbe. Ezt megengedik nekik"

-mondta.

Hozzáteszi, hogy ezekkel a lehetőségekkel nagy felelősség is jár.

Tóth Fruzsina / CNE

Legfrissebb