Ugrás a tartalomra

Létszámcsökkenéssel és pénzügyi kihívásokkal küzd a Skót Egyház

A Skót Egyháznak „komolyan be kell fektetnie új projektekbe, az úttörő szolgálatba és az egyházalapításba”, ha vissza akar emelkedni a csökkenő taglétszámból és a súlyos pénzügyi kihívásokból, amelyeket a járvány csak súlyosbított - erről tárgyaltak a közösség legújabb közgyűlésén.

Dr. John Chalmers tiszteletes határozott figyelmeztetést fogalmazott meg a skót egyház közgyűlésének.

"A helyzet, amellyel szembenézünk sürgős és kritikus, és mindannyiunktól megköveteli, hogy foglalkozzunk azokkal a változásokkal, amelyek egyházi életünk minden részében várnnak ránk"

- mondta a hibrid összejövetelen, amely online és személyesen került megrendezésre Edinburgh-ban.

Dr. Chalmers Közgyűlés elé terjesztett jelentése szerint 2011 és 2021 között elképesztő mértékben, 34 százalékkal csökkent az egyháztagság. Az Assembly Trustees jelentése szerint a tagság jelenleg 280 000 fő, ami 4,6 százalékos csökkenést jelent a 2020-as adatokhoz képest.

"A jelentésünk részeként bemutatott statisztikák nem hazudnak. Életem során az 1,3 milliós tagságú egyházból kevesebb mint 300 000 főre csökkentünk"

- mondta Dr. Chalmers, kiemelve azt is, hogy a fiatalabb generációt is csak elhanyagolható mértékben képesek elérni.

Az egyház pénzügyi helyzete is sokat romlott, a gyülekezeti bevételek 15 százalékkal, azaz 12,4 millió fonttal csökkentek 2019 és 2020 között.

"A gyülekezetek jövedelme még azokban az években sem tartott lépést az inflációval, amikor az infláció nagyon alacsony szinten volt"

- áll a jelentésben.

"Az egyháztagokat és a támogatókat most hátrányosan érinti a megélhetési költségek növekedése, nyomást helyezve rájuk"

-olvasható.

A 2023-as költségvetési hiány 8,717 millió font volt, és a közgyűlésnek mondott beszédében Dr. Chalmers "rendkívüli pénzügyi nyomásra" figyelmeztetett, ezen felül évi 7,5 millió font hiányt jósolt a következő öt éven belül is és ehhez mérten tervezett megszorításokat szorgalmazott.

Legfrissebb