Ugrás a tartalomra

Letartóztatnák az izraeli miniszterelnököt? - Dr. Tóth Norbert

A Világnézet legfrissebb adásában Dr. Tóth Norbertet kérdeztük az ICC főügyész döntéséről.

A Hit rádió Világnézet című legfrissebb adásában Dr. Tóth Norbert, nemzetközi jogász volt a vendégünk, akivel arról beszélgetünk, hogy Nethanjahu és palesztin vezetők ellen is adnának ki nemzetközi elfogató parancsot

Nemzetközi Elfogatóparancs Jelentősége:
A főügyész kérte az elfogatóparancs kibocsátását a Hamász vezetői és két izraeli vezető ellen. Az elfogatóparancs kiadása még nem történt meg, csak egy ügyészi indítvány készült.

"Az ügyészi hivatal indítványozta a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy bocsásson ki egy ilyen elfogatóparancsot..."

– részletezte Dr. Tóth Norbert.

Jogi Folyamatok és Következmények:
A nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása esetén az érintett személyeket az ICC tagállamai kötelesek őrizetbe venni és átadni a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Izrael nem tagja az ICC-nek, de a Palesztin Állam 2014-ben felhatalmazta a bíróságot az ott történt bűncselekmények kivizsgálására.

"A Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabályában részes államok kötelesek őrizetbe venni..."

– emelte ki Dr. Tóth Norbert.

Különbség a Nemzetközi Bíróság és a Nemzetközi Büntetőbíróság Között:
A Nemzetközi Bíróság az ENSZ főszerve, míg a Nemzetközi Büntetőbíróság önálló büntetőjogi szervezet. Mindkettő Hágában található, de más-más funkciót töltenek be.

Izraeli és Hamász Vezetők Elleni Vádak:
Az ügyészi indítvány emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt kér elfogatóparancsot mind az öt személy ellen. Az izraeli vezetők esetében a polgári személyek elleni támadások és éheztetés szerepel a vádak között.

Politikai Reakciók:
Netanyahu abszurdnak és antiszemita gyökerűnek nevezte az indítványt. Orbán Viktor szégyenletesnek, Joe Biden felháborítónak tartja az ügyészi kérést. Az ilyen politikai nyilatkozatok nem befolyásolják a bíróság eljárását, de a végrehajtást megnehezíthetik.

"Benjamin Netanyahu abszurdnak, Orbán Viktor szégyenletesnek nevezte a főügyész kérését, Joe Biden is felháborodását fejezte ki..."

– mondta Dr. Tóth Norbert.

Legfrissebb