Ugrás a tartalomra

Lengyelország megvétózza a béranyaság és LGBTQ családok kiterjesztését

Lengyelország valószínűleg megvétózza az Európai Bizottság azon javaslatát, amely arra kényszerítené a tagállamokat, hogy ismerjék el a béranyaságot és az LGBTQ családokat minden olyan személy esetében, aki az országukba költözik.

Sebastian Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes erősítette ezt meg a lengyel TVP televíziónak.

Még ha egy európai uniós tagállam nem is fogadja el vagy ismeri el a béranyaságot vagy az LGBTQ családokat, akkor is rákényszerülhet erre, ha elfogadják az Európai Bizottság új törvényjavaslatát. A Bizottság szerdán indította el azt a kezdeményezést, amely lehetővé tenné ezt azok számára, akik egy másik tagállamból költöznek. Brüsszel a gyermekek jólétével és jogaival indokolja javaslatát, bár a kritikusok szerint ebben a szülők érdekei az elsők. Az új rendelet célja, hogy

"az egyik tagállamban létesített szülői jogviszonyt minden külön eljárás nélkül elismerjék az összes többi tagállamban".

Ezzel azonban gyakorlatilag megkerül minden nemzeti béranyasági tilalmat, és az egész EU-ban érvényesíti a homoszexuális párok örökbefogadási jogát. Sebastian Kaleta szerint a tervek "a nyugat-európai jogokat Lengyelországban is kötelezővé tennék", és mint aláhúzta, ez a jelenlegi kormány alatt nem történne meg. Figyelmeztetett továbbá arra, hogy ez a törvény utat nyithat a családjog további szabályozása előtt, például az azonos neműek házasságának elismerése előtt, vagy az előtt az elképzelés előtt, hogy "tucatnyi nem létezik".

Eddig a 27 uniós országból csak 14 ismeri el az azonos nemű párok házasságát, hét másik pedig a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A Bizottságnak most az Európai Tanács és az Európai Parlament elé kell küldenie törvénykezdeményezésüket további vitára.

(CNE News)

Legfrissebb