Ugrás a tartalomra

Lengyel atomtervek: mit reagálnak az oroszok? - Kaiser Ferenc

A Világnézet legfrissebb adásában Kaiser Ferenccel beszélgettünk.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb Kaiser Ferenc beszélt Lengyelország nukleáris védelmi terveiről, valamint a NATO és Oroszország közötti feszültségekről.

Lengyelország nukleáris tervei:
Lengyelország szeretne amerikai taktikai nukleáris fegyvereket telepíteni területére a NATO engedélyével, ami növelheti védelmi képességét Oroszországgal szemben. Kaiser Ferenc kifejtette, hogy ezek a fegyverek amerikai és lengyel katonák közös őrizetében lennének, és szükség esetén lengyel vagy amerikai gépekre szerelhetők fel.

"Valószínűleg, ha sor kerülne rá, akkor ilyen eszközöket telepítenének Lengyelországban is."

- részletezte Kaiser Ferenc.

Orosz válasz:
Az orosz válasz a lengyel nukleáris tervekre szakértőnk szerint várhatóan szóbeli fenyegetésekkel kezdődik, amely a NATO-val szembeni állandó retorikájuk része. Kaiser szerint nem valószínű további nukleáris fegyverek előzetes telepítése Kaliningrádba vagy Beloruszban.

"Oroszország mindig minden NATO lépésre azonnal is keményen reagál a szavak szintjén."

- emelte ki.

Iráni és izraeli feszültségek:
Irán és Izrael közötti feszültség továbbra is magas, mindkét fél vallási és politikai okokból kész lehet újabb konfliktusokra. Ferenc felhívja a figyelmet arra, hogy bár jelenleg a helyzet stabilizálódni látszik, a további eszkaláció kockázata fennáll.

"Az nem szabad elfelejteni, hogy azért Iránban is többé kevésbé azért vallási fanatikusok vezetik az országot, tehát azért váratlant ők is tudnak húzni..."

- mondta.

Legfrissebb