Ugrás a tartalomra

Andrew Thorburn egy nappal a kinevezése után lemondott az ausztrál labdarúgó-bajnokságban szereplő Essendon vezérigazgatói posztjáról, miután azonnali kritika érte a homoszexualitást és az abortuszt ellenző egyháza miatt.

Thorburn, a keresztény „Város a dombon” egyház elnöke kedden felhagyott essendoni szerepkörével, a melbourne-i székhelyű klub pedig azt mondta, hogy az egyház nézetei ellentmondanak a saját nézeteikkel.

Az Essendon egy olyan, 2013-as egyházi cikket idézett, amely arra buzdította az "azonos nemhez vonzódó" embereket, hogy kérjenek segítséget idősebb keresztényektől, hogy "túléljék ezeket a kísértéseket".

„Azonnal cselekedtünk annak érdekében, hogy tisztázzuk a szervezet hivatalos honlapján nyilvánosan hangoztatott nézeteket, amelyek egyenesen ellentmondanak klubként képviselt értékrendünknek”

– nyilatkozta az Essendon elnöke, Dave Barham.

"Az igazgatótanács világossá tette, hogy annak ellenére, hogy ezek nem olyan nézetek, amelyeket Andrew Thorburn személyesen fejtett ki, és amelyek még azelőtt hangzottak el, hogy elfoglalta volna elnöki tisztségét, nem folytathatja "kettős szerepkörét" a klubnál és az egyháznál"

– mondták.

Thorburn, aki az ország egyik legnagyobb bankja, a National Australia Bank egykori vezérigazgatója nyilatkozatában kijelentette, hogy számára egyértelmű volt, hogy hitét "nem tolerálják".

"Néha nem értek egyet azokkal a dolgokkal, amiket az egyházban hallok - de erősen hiszek abban, hogy az embereknek jogában áll elmondani ezeket"

- mondta.

"Az összetett dolgokat egy mondatra redukálni veszélyes. Ausztráliában nagy hagyománya van a sokféleségnek és a vallásszabadságnak, és ennek magában kell foglalnia azt is, hogy helyet kell hagyni a vallásos emberek számára, hogy kifejezhessék vallási meggyőződésüket"

-mondta.

Thorburn lemondását azután jelentették be, hogy Victoria állam vezetője, Daniel Andrews kritizálta Essendont a kinevezés miatt.

"Ezek a nézetek teljesen borzasztóak. Nem támogatom ezeket a nézeteket, ezt a fajta intoleranciát, ezt a fajta gyűlöletet, fanatizmust. Ez egyszerűen helytelen"

- mondta újságíróknak.

A "Purple Bombers", egy essendoni rajongói csoport, amely a sokszínűséget és a befogadást hirdeti, szintén ellenezte Thorburn kinevezését.

(Premier Christian News)

Legfrissebb