Lelőtték Japán korábbi konzervatív miniszterelnökét

Lelőtték Japán korábbi konzervatív miniszterelnökét
Fotó: Kyodo News / AP

A japán NHK televízió beszámolója szerint a volt miniszterelnök, Shinzo Abe meghalt, miután lelőtték egy kampánybeszéd közben.

Abét percekkel azután lőtték le hátulról, hogy megkezdte pénteki beszédét a nyugat-japán Narában. Mentőhelikopterrel szállították kórházba sürgősségi ellátásra, de nem lélegzett, és a szíve is leállt. Később a kórházban halottnak nyilvánították.

A 67 éves Abe Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője volt, mielőtt 2020-ban egészségügyi okokból lemondott. Megosztó és határozott konzervatív volt, nemzete egyik legerősebb és legbefolyásosabb alakjaként volt ismert - írta meg a CBN.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató drámai videót sugárzott arról, ahogy Abe beszédet mond Nara nyugati városának vasútállomásán. Sötétkék öltönyben áll, felemeli az öklét, amikor két lövés hallatszik. A videón ezután látható, ahogy Abe összeesik, a biztonsági őrök pedig rohannak felé.

A következő pillanatban a biztonsági őrök ráugranak egy szürke inges férfira, aki arccal lefelé fekszik a járdán. A földön egy kétcsövű eszköz látható, amely kézzel készített fegyvernek tűnt.

A narai prefektusi rendőrség megerősítette a 41 éves Tetsuya Yamagami letartóztatását, akit gyilkossággal gyanúsítanak. Az NHK jelentése szerint a gyanúsított a 2000-es években három évig szolgált a Tengerészeti Önvédelmi Erőknél. A támadás azért is ért többeket sokként, mert Japán a világ egyik legbiztonságosabb országaként van számontartva és a lehető legszigorúbb fegyvertartási törvényekkel rendelkezik.

Az ellenzék vezetői a támadást a japán demokrácia kihívásaként ítélték el, és Abe felépüléséért imádkoztak.

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.