Ugrás a tartalomra

Legfelsőbb Bíróság: a nemváltoztatás illegális marad Bulgáriában

A legfelsőbb bíróság döntéséig sok volt a bizonytalanság a nemváltoztatás jogszerűségét illetően Bulgáriában

Photo by Mikhail | luxkstn / Unsplash

A bolgár transzneműek nem változtathatják meg a nemüket - ezt a bolgár legfelsőbb bíróság polgári ügyekben illetékes tanácsa mondta ki a héten.

A testület szerint a bolgár törvények nem teszik lehetővé az eljárást.

"A hatályos törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a bíróságok megváltoztassák a nemre, a névre és az egységes anyakönyvi állapotra vonatkozó adatokat a magát transzneműnek valló kérelmező irataiban"

- áll a döntésben, amelyről az Euractive Bulgaria kedden számolt be.

A legfelsőbb bíróság döntéséig sok volt a bizonytalanság a nemváltoztatás jogszerűségét illetően Bulgáriában - írja az Euractive. Egyes bírák engedélyezték a nemváltoztatást, ha valaki közvetlenül a bírósághoz fordult. Mivel a személyazonosító okmányokról szóló bolgár törvény előírta, hogy a polgároknak nemváltoztatás esetén 30 napon belül új okmányok kiállítását kell kérvényezniük, egyes liberális bírák megengedték, hogy az emberek megváltoztassák jogi nemüket. Mások úgy vélték, hogy a nem megváltoztatása semmiképpen sem megengedett. Ez a nem egyértelmű szabályozás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának több elmarasztaló ítéletéhez vezetett.


Most a Legfelsőbb Bíróság döntése bezárja a jogi nemváltoztatás minden kiskapuját. A Legfelsőbb Bíróság az Alkotmánybíróság korábbi döntését követte, amely 2021-ben úgy döntött, hogy a nemet a születéskor határozzák meg, és az megegyezik a biológiai nemmel.

(CNE News)

Legfrissebb