Legalább négyezer keresztényt öltek meg Nigériában 2022-ben

Legalább négyezer keresztényt öltek meg Nigériában 2022-ben
Photo by Emmanuel Ikwuegbu / Unsplash

Az iszlám dzsihadista csoportok Nigériában legalább 4000 keresztényt öltek meg és több mint 2300 másik keresztényt raboltak el 2022-ben - derül ki a Nemzetközi Polgárjogi és Jogállami Társaság frissen közzétett jelentéséből.

Az olyan terrorcsoportok, mint a Boko Haram, az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya és az Ansaru, a 4000 nigériai keresztény halálos áldozat közül 450-ért felelősek. Eközben más fulani banditák és csoportok 370 keresztény haláláért voltak felelősek.

A fuláni pásztorok és fuláni banditák állítólag több mint 2315 keresztényt raboltak el.

Becslések szerint az elrabolt keresztények mintegy 10 százalékát "valószínűleg azért ölték meg fogságban, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre", vagy azért, mert "nem tudták kifizetni a követelt hatalmas váltságdíjat" - áll a jelentésben.

A friss jelentés közvetlenül azután készült, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága szerint a vallásszabadsághoz való jog Nigériában veszélyben van a növekvő erőszak miatt.

"Az elmúlt években a nem állami szereplők által elkövetett erőszak Nigéria legtöbb részén megnőtt, és ez az erőszak pusztító humanitárius és emberi jogi következményekkel járt, beleértve, de nem kizárólagosan a vallási alapú erőszakot és a nigériaiak vallás- és hitszabadsághoz való jogának egyéb megsértését"

- írta az USCIRF az afrikai országban elkövetett erőszakot lebontó jelentésében.

A szakértők szerint az elmúlt két évtizedben Nigériában legalább 60 ezer keresztényt öltek meg.

(Christian Headlines)

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.