Ugrás a tartalomra

Lefejezéssel fenyegettek meg egy zsidó tanárt Párizsban

Photo by Jad Limcaco / Unsplash

A francia rendőrség nyomozást folytat egy antiszemita halálos fenyegetés ügyében, amelyet egy Párizs külvárosában lévő állami iskola történelemtanárának küldtek.

A 30-as éveiben járó, meg nem nevezett tanár most rendőri védelem alatt él otthonában, a francia főváros déli határán fekvő, 50 ezer lakosú Evry nevű városában.

A halálos fenyegetést tartalmazó, múlt pénteken postázott, aláírás nélküli levelet széles körben közzétették a közösségi médiában, és a francia hírcsatornák is beszámoltak róla, megjegyezve, hogy a levél baljós utalást tartalmaz Samuel Paty sorsára - egy párizsi iskola 47 éves történelemtanára, akit két évvel ezelőtt fényes nappal lefejezett egy 19 éves diák, aki tiltakozott az ellen, hogy Paty a vallásról és a szólásszabadságról szóló vita keretében vitatott Mohamed próféta-karikatúrákat mutatott az osztályának.

"A mocskos zsidónak fel kell hagynia az okoskodással"

- állt az Evryben található George Brassens iskolának küldött levélben.

"Adunk egy 'Samuel Paty'-t neki és az apjának, az öreg cionista rabbinak"

-olvasható.

"A zsidókat nem akarjuk a középiskolákban, maradjatok a zsinagógáitokban. Majd mi gondoskodunk (erről a tanárról), amikor elhagyjátok a középiskolát"

-szólt a fenyegető levél.

Az iskola igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy elkísérte a tanárt a helyi rendőrkapitányságra, hogy feljelentést tegyen. Megjegyezte, hogy a tanár jelen volt az iskolában, amikor a halálos fenyegetés érkezett. A francia oktatási miniszter időközben ígéretet tett arra, hogy megvédi a tanárt és minden más francia iskola személyzetének tagját, akit hasonló fenyegetések érnek.

"Amikor tanárokat vagy az oktatási közösség tagjait fenyegetik, közbelépünk, először is a szóbeli vagy fizikai agresszió minden formájának határozott elítélésével, de funkcionális védelemmel is"

- mondta pénteken Pap Ndiaye nemzeti oktatási miniszter.

A fenyegetést elítélte a CRIF, a franciaországi zsidó közösséget - a legnagyobb nyugat-európai zsidó közösséget - képviselő ernyőszervezet vezetője is. A zsidó közösségi csoportok bejelentették, hogy vasárnap délután szolidaritási tüntetést tartanak.

(WIN)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇Legfrissebb