Ugrás a tartalomra

Lebukott: 33 millió dollárnyi adománnyal élt vissza egy amerikai férfi

Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Photo by Dmitry Demidko / Unsplash

A szövetségi hatóságok nemzetközi hajtóvadászatot indítottak a férfi ellen, aki az állítások szerint a kínai bibliaosztásra szánt pénzzel élt vissza. - írja a Daily Beast.


A kedden nyilvánosságra hozott szövetségi vádirat szerint a 45 éves Jason Gerald Shenk több mint 33 millió dollár adományt vett át jótékonysági szervezetektől és magánszemélyektől. A pénzt, amelyet állítólag bibliák és keresztény irodalom előállítására és terjesztésére ígért, saját célokra költötte el.

Shenk állítólag körülbelül 1 millió dollárt költött gyémántokra, aranyra és ezüstre, 7 millió dollárt családi farmjára, 320 ezer dollárt chilei ingatlanra, 4 millió dollárt 16 életbiztosításra, 850 ezer dollárt egy amerikai nukleáris magánvállalat részvényeire, 820 ezer dollárt hitelkártyás fizetésekre, és 1 millió dollárt helyezett el egy online sportfogadási oldalon - amelyet később csalás miatt lezártak.

A vádirat szerint a férfi nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében is, hogy eltüntesse a nyomait. Shenk állítólag különböző fedőcégekhez irányította a pénzeszközöket, amelyeknek a világ különböző pontjain elhelyezett bankszámlái voltak, hogy így  "elrejtsék a tranzakciók jellegét".

A vádirat szerint az általa átvert jótékonysági szervezeteknek még teljesen hamis adatokat tartalmazó táblázatokat is küldött, amelyekben beszámolt arról,  hogy hány Bibliát osztott szét a különböző kínai tartományokban.

Jason Gerald Shenk - forrás: Amerikai Igazságügyi MinisztériumA Daily Beast beszámolói szerint Shenk letartóztatására elfogatóparancsot adtak ki, amely a nyomozás nemzetközi jellege miatt valószínűleg kiadatással jár majd.

"Nem áll módunkban megmondani, hogy szerintünk hol van, de úgy gondoljuk, hogy talán tudjuk"

- mondta Barry Paschal a Georgia déli körzetének amerikai ügyészségétől a The Daily Beastnek.

A férfit az általa ellkövetett bűncselekmények miatt akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik, és jelentős pénzbüntetésre, valamint vagyona jelentős részének elkobzására is számíthat majd.

Legfrissebb