Ugrás a tartalomra

Lazítana Finnország Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényén

Míg az amerikai abortuszpárti lobbisták fenyegetve érzik magukat a Legfelsőbb Bíróság életpárti döntése miatt, a finn politikusok liberalizálni akarják az abortusztörvényt az országban.

A törvényjavaslat azt javasolja, hogy a nők terhesség-megszakítást végezhessenek két orvos kötelező konzultációja nélkül tizenkét hetes terhességig – írja az Euractiv. Ezenkívül a javaslat lehetőséget kíván biztosítani a nőknek arra, hogy az engedélyezett kórházakon kívül végezzenek abortuszt.

Jelenleg a finn abortusztörvény az egyik legszigorúbb Európában. Azoknak a nőknek, akik szeretnének abortuszt, két orvoshoz kell fordulniuk az orvosi véleményért. Emellett be kell mutatniuk abortuszuk okait, amelyeknek szociális vagy anyagi helyzetükhöz kell kapcsolódniuk. Csak az arra feljogosított kórházak szakíthatnak meg terhességet, mind orvosi, mind sebészeti úton.

A polgárok kezdeményezték az abortusztörvény reformját, amely az 1970-es évekből származik – írja a Helsingin Sanomat. A kezdeményezés internetes oldalán található kezdeményező szerint "az ingyenes és biztonságos abortuszhoz való jog a nők testi önrendelkezésének kulcsfontosságú része", amelyet jelenleg "a finn törvények nem tartanak tiszteletben".

Az Euractive értesülései szerint a finn parlament ősszel szavaz a javaslatról. Úgy tűnik, a többség a törvényjavaslatot támogatja. Egyedül a Kereszténydemokrata Párt ellenzi biztosan a javaslatot. A kereszténydemokrata politikusok szívesebben látnák az abortusz szigorúbb szabályozását.

Legfrissebb