Ugrás a tartalomra

Kutatások bizonyítják: percek alatt válhatott hamuvá Szodoma városa

A robbanás a hirosimai atombomba erejének ezerszeresével lehetett azonos.

"Szodoma és Gomorra pusztulása", John Martin, 1852 - Kép forrása: Wikimedia Commons

Atomrobbanáshoz hasonlítják a kutatók azt a katasztrófát, amely a bibliai Szodomának vélt  Tall-el Hammam környéki város pusztulását okozta - számol be a Hetek.


A régészeti kutatások már több éve zajlanak a bibliai Szodoma feltételezett helyszínén, amely egy másik településsel együtt valamilyen hirtelen, drámai esemény következtében pusztult el körülbelül 3600 évvel ezelőtt.

"A Holt-tengeri légköri robbanás még nagyobb volt, mint az 1908-as oroszországi, ahol egy 50 méter átmérőjű égitest a hirosimai atombomba erejének 1000-szeresét elérő energiával robbant fel"

- mondta a kutatást vezető régész, Steve Collins.

A csontvázak, és agyagedények töredékein a régészek olyan extrém hőhatás nyomait fedezték fel, amelyhez hasonlót a nukleáris kísérleti robbanások helyszínén találtak.

A régészek sem nyílhegyeket, sem egyéb ostromra utaló jeleket nem találtak amelyek kapcsán azt feltételezhetnénk, hogy a város egy esetleges katonai támadás következtében pusztult el.

Olvadt kerámiaszilánk (balra), amelyet Tall el-Hammamban találtak, és „trinitit” darabok (jobbra) az Alamogordo melletti Trinity lelőhelyről. Kép forrása: Mike Luddeni/q-mag.org

Collins állításai szerint a cserépdarabok az Oppenheimer című filmből is ismert trinitittel voltak bevonva, amelyet a Trinity-teszt helyszínén fedeztek fel. Ez az anyag egy teljesen egyedi üvegréteg-szerű felszínt képez, ha például egy sivatagban felrobbantunk egy atombombát, és az megolvasztja a homokot.

A helyszínen olyan emberi maradványokat is találtak, amelyek a gerinc közepéig teljesek, majd egy perzselésnyom látszik, a testek felső részéből pedig nem maradt semmi.

A számítógépes szimulációk alapján az égből lezuhanó meteor körülbelül 25 fokos szögben érkezhetett, a lehulló tűz-és gázfelhő pedig percek alatt elhamvasztotta az ikervárosokat -írja a Hetek.

A helyszín a tudósok szerint a bibliából is ismert Szodoma és Gomorra városaival lehet azonos. Az ítélet következtében a Biblia beszámolói alapján egy kénköves tüzes eső szállt le az égből, amely teljes egészében elsüllyesztette a városokat.

"És ímé felszálla a földnek füstje, mint a kemence füstje"

- olvashatjuk a Teremtés könyvének 19. fejezetében.

Legfrissebb