Ugrás a tartalomra
Photo by svetjekolem / Unsplash

A csont egy mozgalmas, önmagát folyamatosan alakító szövet, amely befolyásolja az egész test működését a napi tevékenységek során. A csontváz pedig dinamikus és – mint nem is olyan rég kiderült – üzeneteket küldő és fogadó szerv - írta meg az index.hu.

A csontok és az izmok fizikai kölcsönhatásai régóta ismertek, az izmok növekedésével a csont is egyre erősebb és nagyobb lesz, alkalmazkodik a fizikai szükségletekhez, így továbbra is hatékonyan tudnak együttműködni.

Kiderült, hogy ők is intenzív komunikációban vannak. Például a vázizomsejtek egy miosztatint, azaz az izomzat növekedésének korlátozásáért felelős fehérjét állítanak elő, amely megakadályozza, hogy túl nagyra nőjenek.

A mikrobiom a mikrobák összessége, amelyek velünk élnek, táplálnak, védenek minket. Segítenek megemészteni az ételt, és megakadályozzák a rossz baktériumok megtelepedését – és beszélnek más szervekkel is, például a csontokkal.

A csont-mikrobiom kapcsolatra utaló első bizonyítékok mikrobák nélkül nevelt egereken végzett vizsgálatból származnak. Ezekben az állatokban kevesebb csontpusztító oszteoklaszt volt, tehát nagyobb volt a csonttömegük. Ha az egereknek a bélmikrobák teljes készletét adták, gyorsan helyreállították a normál csonttömeget.

Legfrissebb