Ugrás a tartalomra

USA: többszörösére nőtt a pandémia óta az antidepresszáns-fogyasztók száma

Sokan a kezelések helyett inkább a tablettákra támaszkodtak.

Photo by Towfiqu barbhuiya / Unsplash

64 százalékos növekedést tapasztaltak a kutatók a koronavírus-járvány idején az amerikai fiataloknak kiadott antidepresszánsok számában. - derül ki a Pediatrics című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányból.

A kutatók az IQVIA Longitudinal Prescription Database segítségével vizsgálták meg a 12 és 25 év közötti amerikaiak millióinak kiírt mintegy 221 millió receptből álló mintát 2016 és 2022 között. A kutatók emellett az adatokat szétválasztották a világjárvány kezdete előtti és utáni adatokat.

A növekedés a fiatal nők és lányok körében volt szembetűnő. A 12-17 éves lányok körében mintegy 130 százalékkal, a 18 és 25 év közötti fiatal nők körében pedig mintegy 57 százalékkal gyorsabban nőtt a havi arány.

A tanulmány feltételezi, hogy ez az ugrás a depresszió vagy a szorongás magas arányának, vagy a pandémia alatt működő "távegészségügynek" köszönhető, de az sem kizárt, hogy az emberek a világjárvány idején a terápiára való hosszú várólisták miatt a receptekre támaszkodnak.

Ezzel szemben a világjárvány idején a 12 és 17 év közötti fiúk esetében csökkent a havi antidepresszáns-kiadási arány, a 18 és 25 év közötti fiatal férfiak esetében pedig nem változott.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy 2021 elején több serdülőkorú fiút küldtek a sürgősségi osztályra öngyilkossági kísérlet gyanújával, mint 2019 elején. 2019 és 2021 között a kutatók szerint a középiskolás fiúk arról is beszámoltak, hogy gyakrabban érezték magukat állandóan szomorúnak vagy reménytelennek.

"Ez az ellentét azért lehet, mert a férfiak és a fiúk kevésbé valószínű, hogy orvosi segítséget kérnek mentális egészségük miatt"

- mondták a kutatók.

(npr)

Legfrissebb