Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: Nem is biztos, hogy hatékony a kannabisz orvosi használatra

Photo by Kimzy Nanney / Unsplash

Úgy néz ki, hogy a kannabisz mégsem túl jó fájdalomcsillapító, pedig ennek köszönhető, hogy jóváhagyták orvosi alkalmazását több helyen is - számolt be az Index.

A fájdalomcsillapítás az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek az orvosi kannabisz fogyasztását választják. Egy amerikai országos felmérés szerint a válaszadók 17 százaléka számolt be arról, hogy háziorvosa hagyományos fájdalomcsillapító helyett kannabiszt írt fel számára, míg ez a szám Európában, Kanadában és Ausztráliában a becslések szerint 17 és 30 százalék közé is eshet.

Ennek az orvosi alapjait igyekezett feltárni egy nemrégiben készült tanulmány, amely november 28-án a Journal of the American Medical Association folyóiratban lett közzétéve. Mint kiderült, a kannabisznak könnyen lehet, hogy még sincs olyan jó fájdalomcsillapító hatása, mint azt korábban sokan állították.

A tudósok 20 olyan, korábban már elvégzett kutatás eredményét vetették össze, ahol a klinikai fájdalommal küzdő páciensek egy részét kannabisszal, míg másik részét placebóval kezelték. A placebo egy olyan anyag vagy eljárás, amely az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással – így ha mégis tapasztal magán bárminemű változást, az csakis saját magának köszönhető. A különböző kutatások során az orvosok a hatóanyagot különböző módokon juttatták a páciensek szervezetébe, így volt, aki tabletta, míg más spray, olaj vagy cigaretta formájában jutott kannabiszhoz vagy annak kivonatához.

Több mint 1500 páciens eredményeinek vizsgálata után a friss tanulmány kimutatta, hogy a fájdalom a placebóval történő kezelés után is szignifikánsan csökkent, az alanyok már kevésbé érezték intenzívnek azt.

Azoknál a vizsgálatoknál, ahol sem a kutatók, sem a páciensek nem tudtak arról, hogy milyen készítménnyel dolgoznak (tehát csak a kutatás vezetője volt tisztában ezekkel), az eredmények alapján ugyancsak az volt kijelenthető, hogy a placebóra adott pozitív visszajelzések szintén magasak voltak – így  megdőlni látszik a kannabisznak tulajdonított fájdalomcsillapító hatás.

(Index)

Legfrissebb