Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: A keresztények fele nem osztotta meg mással hitét az elmúlt időszakban

A legtöbb amerikai keresztény meg akarja osztani a hitét, de csak egy kisebb részük buzdított másokat Jézus Krisztus befogadására az elmúlt hat hónapban a Lifeway Research által közzétett új adatok szerint, amelyek szerint 10 hívőből több mint hat nem ismer olyan módszert, hogy hogyan kell beszélni másoknak a Krisztusba vetett hitükről.

A Lifeway Research múlt héten megjelent felmérésének részeként, 1011 amerikai keresztényt kérdeztek meg április 12. és 23. között.

A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők 54 százaléka buzgó vagy készséges volt amikor megkérdezték, mit gondol arról, hogy „meséljen másoknak Jézus Krisztusról”.

A magukat kereszténynek valló amerikaiak 52 százaléka azonban úgy véli, hogy valakit vallási meggyőződésük megváltoztatására biztatni "sértő és tiszteletlen", a keresztények 66%-a pedig nem ismer "módszereket sem, hogy Jézusról beszélhessenek másoknak".

A válaszadók 68 százaléka úgy gondolja, hogy "ez a a lelkipásztor felelőssége, hogy felkészítse a gyülekezetet az evangélium megosztására”, és 69 százaluk egyetért azzal, hogy „a keresztények felelőssége, hogy a nem keresztényeket arra ösztönözzék, hogy bízzanak Krisztusban, mint megváltójukban”.

A felmérés azonban feltárta, hogy a keresztények 70 százaléka az elmúlt hat hónapban nem osztotta meg idegenekkel, hogyan válhat kereszténnyé.

Míg 93 százalékuk azt mondja, hogy "legalább valamennyire nyitott a hitről való beszélgetésre egy barátjával", csak 52 százalékuk "osztott meg történetet az elmúlt hat hónapban arról, mit tett Isten az életében egy barátjával vagy családtagjával, aki nem keresztény."

Scott McConnell, a Lifeway Research ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy vannak olyan keresztények, akik elkerülhetik az evangelizálást, mert ez rosszindulatúnak tekinthető, és azt akarják, hogy szerető embernek tekintsék őket.

"Egyes keresztényeket a mások iránti szeretetük kényszeríti arra, hogy ezt a sértő gondolatot sugallják. Másokat ez eltántorítja őket attól, hogy arról beszéljenek, amiben hisznek"

- vélekedett McConnell közleményében.

Azt mondta, "merész ötlet arra bátorítani valakit, hogy fontolja meg, hogy élete középpontjában Jézus Krisztus legyen".

Míg úgy tűnik, sok keresztény nem evangelizál barátainak és családtagjainak, 64 százalékuk imádkozott egy barátjuk vagy családtagjuk megmeneküléséért az elmúlt hónapban.

"Könnyebb imádkozni valakiért, hogy kövesse Krisztust, mint beszélni valakivel erről"

- mondta McConnell.

A faji demográfiai adatok szerint lebontva a felmérés eredményei azt sugallják, hogy az elmúlt hat hónapban a fekete keresztények nagyobb valószínűséggel osztották meg hitüket a hitetlenekkel, mint a fehér keresztények.

Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezett fehér keresztény lakosság fele azt válaszolta, hogy az elmúlt hat hónapban nem vett részt hit alapú beszélgetésben családjával vagy barátaival. Az afro-amerikai válaszadók körülbelül 32 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hat hónapban nem folytatott hitről beszélgetést egy barátjával vagy családtagjával, aki nem hívő.

"Sok keresztény azt mondja, egyetért abban, hogy hitük megosztása fontos"

- folytatta McConnell.

"Sokaknak azonban bátorításra és arra is szükségük van, hogy megmutassák nekik, hogyan osszák meg másokkal a Jézus Krisztusról szóló jó hírt."

-tette hozzá.

John Sorensen, az Evangelism Explosion (EE) nevű minisztérium elnöke, amely arra tanítja az embereket, hogyan osszák meg Krisztusba vetett hitüket, azt mondta, hogy sokan hajlandók megosztani a keresztény hitet, de ennek ellenére nem sokan kezdeményezik ezt.

"Az emberek nyitottak a hitről szóló beszélgetésekre most talán jobban, mint valaha, de ez a tanulmány feltárja, hogy kevés keresztény él a lehetőséggel, hogy személyesen evangelizáljon"

- jegyezte meg Sorensen.

"Küldetésünk az EE-nél, hogy felvértezzük Jézus követőit abban, hogy megosszák az evangéliumot természetesen, szeretettel és szándékosan családdal, barátokkal és igen, még idegenekkel is, ezért szerettünk volna betekintést nyerni a keresztények evangelizációs attitűdjébe"

-mondta.

Legfrissebb